Dovolená v Bulharsku: Skrytý klenot východní Evropy

[chooze:gallery;value:32725]

Skrytá perla východní Evropy se skrývá v Bulharsku. Tato balkánská země kombinuje starobylé památky s krásami přírody a nádhernými plážemi. Na své si zde přijde každý. 

Proč vybrat Bulharsko pro vaši příští dovolenou

Okouzlující příroda je v Bulharsku samozřejmostí. Jedním z těch vůbec nejkrásnějších míst je zaručeně národní park Rila, jehož součástí je také nejvyšší hora Balkánského poloostrova Musala. Rila je jedním z největších evropských národních parků a skládá se ze čtyř přírodních rezervací. Na úpatí pohoří Rila stojí také stejnojmenný pravoslavný klášter založený v 10. století, který je zapsán na seznamu UNESCO, který je považován za symbol bulharské kultury. 

Údolí růží

Bulharsko je mimo jiné známé i pro své Růžové údolí. To leží mezi pohořími Stara planina a Sredna gora, kde je optimální klima pro růst růže olejnaté. Ta slouží k výrobě růžového oleje, jehož světová produkce ze 70 procent připadá právě na Bulharsko. Mimo růží v tomto údolí rostou levandule, mentol nebo hroznové víno. V přilehlých městech se každoročně pořádá Svátek růží. 

​Fascinující historie a kultura

Bulharsko nabízí bohatou paletu historických a kulturních pokladů, které osloví téměř každého. Památek v této zemi najdete celou řadu. Rozhodně tak budete mít na výběr. 

Baba Vida

Středověká pevnost ve městě Vidin byla postavena v 10. století a dlouho odolávala útokům nepřátel. Z devíti věží se dodnes dochovaly v původním stavu pouze tři. Nejzachovalejší středověký hrad v Bulharsku nechala podle legendy postavit Vida, dcera bohatého bojara, a dodnes má ve svém názvu její jméno. 

Rupite

Město známé pro své léčivé termální prameny rozhodně stojí za návštěvu. Narodila se a zemřela v něm totiž známá jasnovidkyně Baba Vanga. Ta je pohřbena v tamním kostele Sveta Petka, který je postaven v kráteru vyhaslé sopky. Místo vybrala sama Baba Vanga rok před svou smrtí. V okolí stojí také hora sopečného původu zvaná Kožuch

[chooze:article;value:516829]

Vynikající jídlo a víno

Tradiční bulharská kuchyně patří používanými surovinami a způsoby přípravy mezi ty nejzdravější v Evropě. Známá je hlavně pro své časté používání koření čubrica. Hluboko sahá také historie vinařství v Bulharsku. Pěstovat se tam začalo před více než třemi tisíci lety. 

Bob čorba

Tradiční bulharské jídlo. Na tuto fazolovou polévku narazíte v Bulharsku téměř na každém rohu. Část ingrediencí se liší podle regionu, kde si bob čorbu dopřejete. Nejčastěji se v ní ale objevují sušené fazole, mrkev, cibule, rajčata, paprika a máta. Někde je do ní přidáváno i vepřové maso nebo brambory. 

Kebapčeta

Velká část tradičních bulharských jídel se obejde bez masa. To ale není případ kebapčety. Jedná se totiž o jemně namleté a silně okořeněné maso, které je vytvarované do šišek a opékané na grilu. 

Severní vinařská oblast

Vinařských oblastí je v Bulharsku hned pět. Řadí se mezi ně i Podunajská nížina zvaná Severní vinařská oblast, která se rozkládá mezi balkánským pohořím a řekou Dunaj. Nachází se zde až 35 procent bulharských vinohradů. Milovníci vína si zde přijdou na své, jelikož se v této oblasti vyrábí vína téměř všech druhů a barev. 

[chooze:article;value:516170]

Východní vinařská oblast

Rozkládá se podél pobřeží Černého moře a je známá především pro svá bílá vína. Těm totiž nahrává přímořské klima. Jednou z nejlepších odrůd pěstovaných v této oblasti je Chardonnay. 

Co musíte vidět a zažít v Bulharsku?

Města plná kultury

Plovdiv má více než 350 tisíc obyvatel a milovníci kultury si ho okamžitě oblíbí. Nabízí zachovalou římskou architekturu, úzké uličky, antické divadlo a četné historické památky. Jedním z turisty oblíbených míst je Chisar Kapija. Antická brána upravená do středověké podoby se nachází v historické části města. 

Sofie

V bulharském hlavním městě žije více než 1,3 milionu lidí a je nejdůležitějším univerzitním městem v zemi, když jich zde sídlí hned devět. Kromě univerzitních budov je Sofie plná památek. Mezi ty patří katedrála svatého Alexandra Něvského, která byla postavena v roce 1912, byzantský kostel svaté Sofie či Národní galerie

Atrakce pro milovníky přírody

Příroda v Bulharsku nabízí širokou škálu krás. Od horských vrcholků a písečných pláží po údolí plná nádherných květin. Na Balkánský poloostrov tak můžete vyrazit za dovolenou u moře či v národních parcích. 

Pláž Silistar

Bulharsko má řadu krásných pláží, většina z nich je ale zaplněná turisty. Pokud tak hledáte opravdu skrytý poklad a nevadí vám kilometrová procházka lesem, je "Pláž pirátů" stvořena přímo pro vás. Nachází se totiž v malebné zátoce Silistar s klidným a křišťálově čistým mořem. 

Jeskyně Lepenica

Nedaleko lázeňského města Velingrad se skrývá další přírodní poklad. Tím je jeskyně Lepenica, která má tři části. Jen dvě jsou však přístupné turistům. V jedné z nich se v deštivých dnech vytvoří čtveřice jezer. V suchých dnech jsou jezera pouze dvě. V další části protéká podzemní řeka. 

Kulturní památky

Při návštěvě Údolí růží nesmíte opominout ani další významnou bulharskou památku. Tou je Thrácká hrobka v Kazanlaku, která byla postavena pravděpodobně ve čtvrtém století před naším letopočtem. Jedna z nejdůležitějších památek v Bulharsku skrývá výborně zachované nástěnné malby. 

Nesebar

Jedno z hlavních turistických středisek Černého moře se kromě pláží pyšní i dalšími klenoty. Nesebar je totiž dokonalým příkladem byzantské architektury na Balkánském poloostrově. V historické části města se nachází přibližně 40 kostelů, chrám, část městského opevnění nebo pravoslavný kostel Nanebevzetí Panny Marie. Město je zároveň zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. 

[chooze:article;value:513970]

Rady a tipy pro vaši cestu do Bulharska

Jak se do Bulharska dostat?

Nejpohodlnější cesta do Bulharska vás čeká letadlem, jelikož cesta trvá přibližně dvě hodiny. Do Varny pořídíte zpáteční letenky pro dva dospělé přibližně za 4,5 tisíce korun. Důležité je ale volit termín s předstihem, jelikož se na vás s letenkami nemusí bez cestovní kanceláře dostat. Cena se snižuje mimo dovolenkovou sezonu. 

Auto

Jízda autem trvá o poznání déle, takže neočekávejte na cestě příliš pohodlí. Z Prahy do Varny pojedete na 1 600kilometrové trase minimálně 17 hodin. Procestujete přitom Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. K cenám pohonných hmot musíte připočítat výdaje za mýtné a další poplatky. 

Autobus

O moc pohodlnější nebude ani cesta autobusem, která vám zabere minimálně 30 hodin. V rámci některých spojů můžete na cestě z Prahy do Varny strávit i 46 hodin. Za zpáteční jízdenky pro dva dospělé pak zaplatíte okolo 13 tisíc korun. 

Vlak

Po letadle pravděpodobně nejpohodlnější varianta. I vlakem ale na cestách strávíte více než 30 hodin. Oproti letenkám si navíc připlatíte. Zpáteční jízdenky pro dva koupíte přibližně za 10 tisíc korun. Pokud se chcete na cestě pohodlněji vyspat, musíte doplatit dalších několik set korun za lůžko. 

[chooze:article;value:513889]

Nejlepší doba pro návštěvu Bulharska?

Nejlepšími měsíci k návštěvě Bulharska jsou duben, květen a září. Tedy v případě, že se chcete vyhnout turistům a do země jste přicestovali za památkami. Počasí je v těchto měsících příznivé a města nejsou plná lidí na dovolené. 

Počasí v létě

Letní sezona trvá například ve Varně od června do první poloviny září. Průměrná teplota v těchto měsících dosahuje 24 stupňů Celsia. Nejteplejším měsícem je červenec, kdy se hodnota na teploměrech vyšplhá až na 28 stupňů Celsia. 

Nejčastěji kladené otázky o dovolené v Bulharsku

Je Bulharsko bezpečným místem pro turisty?

Bulharsko je pro turisty považováno za bezpečnou zemi. Vždy je ale lepší dávat si pozor například na kapsáře v turistických střediscích. Problémem ale může být jazyková bariéra. Mimo velká města se totiž anglicky tak snadno nedomluvíte. 

Jaká je v Bulharsku měna?

V Bulharsku s eury nepochodíte. Oficiální měnou je totiž bulharská leva. Jedna bulharská leva je přibližně 12 korun. Za tisíc korun tak ve směnárnách dostanete přibližně 80 leva. 

Bulharsku se věnoval před prázdninami i speciální díl pořadu Experti na cestách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.