Dovolená v Řecku: Zemi čeká zdražení piva a vína. Připlatíte si i za další věci

Vzhledem k mezinárodní situaci v uplynulých letech není divu, že i Řecko se cestovatelům prodraží. Na rozdíl od Itálie (viz tento článek) ale poslední data tamního statistického úřadu (ELSTAT) ukazují, že růst inflace zpomaluje. V březnu letošního roku vzrostla o 4,6 %, v dubnu už "jenom" o 3 %. Do vývoje se výrazně promítl pokles cen energií, turisté to ale během letošní sezóny nepocítí. 

I přes zpomalení růstu cen totiž potraviny dál výrazně zdražují, stejně tak i hotely, léky, služby a doprava. Oproti loňskému roku si na dovolené v Řecku připlatíte hlavně za cestování taxíkem, ubytování, pečivo či mléčné výrobky, především sýry. 

Vývoj cen v Řecku k dubnu 2023
Kategorie Změna oproti dubnu 2022 (v %)
Potraviny a nealkoholické nápoje +11,4
Mléčné výrobky a vejce +19,1
Chléb a obilniny +13,8
Maso +12
Ryby +4,5
Zelenina +6,2
Káva, kakao a čaj +12,1
Alkoholické nápoje a tabák +4
Oblečení a obuv +5,6
Letecká doprava +34,1
Lodní doprava +22,2
Taxi služby +32,9
Hotely a penziony +22,2
Léčiva +13,9
Zájezdy +10,9
Restaurace, cukrárny, kavárny  +7,9
Zdroj: ELSTAT

Například oblíbený sýr graviera stojí aktuálně v přepočtu okolo pěti set korun za kilogram. Loni přitom byla jeho cena v přepočtu okolo 330 korun. 

Podle odhadu odborníků by měl růst cen pokračovat minimálně do konce první poloviny letošního roku. Ve druhé polovině by se situace mohla začít zlepšovat. "Samozřejmě se už nikdy nevrátíme tam, kde jsme byli. Ceny se nevrátí na úroveň před krizí, protože se tam nevrátí ani náklady," řekl pro ekonomický deník Imerisia šéf sítě řeckých supermarketů Metro SA Aristotelis Panteliadis. 

[chooze:article;value:469351]

​Právě kvůli zvýšeným nákladům se očekává, že letos bude v Řecku nevyhnutelně zdražovat i pivo a víno. Předseda Řeckého svazu pivovarů Sofokles Panagiotou odhaduje, že v roce 2023 se ceny piva v průměru zvýší o 8 až 15 %. 

Na grafu níže se můžete podívat na historii inflace a indexu spotřebitelských cen, který ukazuje, že řecká ekonomika měla divoký vývoj. 

​A pokud si z dovolené budete chtít přivézt tradiční produkty z oliv, i u nich budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Například u olivového oleje sucho v sezóně 2022/2023 snížilo produkci o 40 %, což vedlo nejen ke zdražování, ale mnohdy i zhoršení kvality, píše web agro24.gr

I přes všeobecné zdražování cestovní kanceláře letos očekávají rekordní sezónu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.