Dovolená v Turecku: Kombinace kultury a plážového života

[chooze:gallery;value:32834]

Turecko má bohatou historii, tradice a kulturu. Při návštěvě této malebné země se tak například nemáte šanci vyhnout pití čaje. I to ale patří k dovolené, kterou budou provázet antické památky, tyrkysové moře a hebký písek. 

Historické poklady Turecka: Procházka časem

Turecko je země bohatá na antické památky a historická místa. Kromě Istanbulu existuje mnoho dalších fascinujících lokalit po celé zemi, které stojí za to navštívit. I hlavní město ale rozhodně nemůžete vynechat. 

Istanbul: Město na dvou kontinentech

Jedním z pokladů tureckého hlavního města je byzantský chrám Hagia Sofia. V českém překladu chrám Svaté Moudrosti vznikal v letech 532 až 537 našeho letopočtu. Z křesťanské svatyně se v průběhu let stala mešita, která ale od roku 1934 sloužila jako muzeum. Věřící se do ní vrátili k modlitbám až v roce 2020. 

O téměř tisíc let mladší je rezidence osmanských sultánů. Komplex skládající se z velkého počtu malých budov a několika dvorů se jmenuje Palác Topkapi. Po výstavbě byl palác oddělen od zbytku města zdí, jelikož sloužil pro zábavu těch nejvyšších sociálních vrstev. Nyní se jedná o jeden z hlavních cílů turistů. 

Antické památky: Když mluví kamenné zdi

Turecko je antických památek plné. Jedno z nejnavštěvovanějších míst Pamukkale (v překladu Bavlněný hrad) se nachází poblíž města Denizli a je výjimečné svými minerálními prameny, které vytékají ze země. Tamní kopce jsou tak pokryté bílým travertinem, což vytváří unikátní vzhled celé krajiny. V Pamukkale se mimo jiné nacházelo antické město, lázně a divadlo. 

Bájné město známé hlavně kvůli Homérské bitvě o Tróju vzniklo již v roce 3 000 před naším letopočtem a opravdu existuje. Jeho pozůstatky se nacházejí poblíž vesnice Tevfikiye. Můžete se tak přenést přímo do hlubin antiky. 

Pláže Turecka: Oáza klidu a odpočinku

[chooze:article;value:514684]

Egejská a Turecká riviéra: Slunce, moře a zábava

Pokud plánujete vyrazit na dovolenou do Středomoří, ale plánujete na své cestě ušetřit, je pro vás Turecká riviéra jako dělaná. Jedná se totiž o jednu z nejlevnějších destinací v této oblasti, která vás zároveň nadchne svými krásnými plážemi, historií a nádhernou přírodou. 

Egejská riviéra leží na jihozápadní straně Turecka a kromě úžasných letovisek přímo v této zemi můžete vyrazit na výlet i za hranice. Konkrétně do Řecka. Nedaleko střediska Bodrum se totiž nachází ostrov Kos. Egejská riviéra láká návštěvníky hlavně na hebký písek, tyrkysové moře a nádhernou přírodu. 

Pět nejkrásnějších pláží Turecka: Kleopatřin ráj na zemi

Jednou z nejkrásnějších tureckých pláží je určitě Ölüdeniz. Doslovný překlad znamená Mrtvé moře, ale oficiálně se nazývá Modrá laguna. Tyrkysová voda je zde totiž klidná i během bouří. Pláž je sice oblázková, ale její součástí je i písečná laguna. 

Mezi největší a nejkrásnější turecké pláže patří i Patara. Ta se nachází nedaleko stejnojmenného města a měří dlouhých 18 kilometrů. Zároveň je pláž chráněná, jelikož na ní mořské želvy nechávají svá vajíčka. Také ji k natáčení často využívají filmaři. 

Na seznamu nejoblíbenějších tureckých pláží nesmí chybět ani Kaputaş. Tato písčitá pláž má pouhých 150 metrů, ale vede přímo do malebně tyrkysového moře. Z vody se navíc můžete kochat okolními útesy. 

[chooze:article;value:516728]

I pláž Iztuzu si ke kladení vajíček vybraly mořské želvy. Počítat tedy musíte s řadou omezení, ale rozhodně to stojí za to. Na této nádherné pláži totiž můžete narazit i na karetu obrovskou nebo její čerstvě vylíhnuté mládě. 

Kleopatřina pláž je obestřena řadou pověstí. Své jméno údajně získala po egyptské královně Kleopatře, která ji dostala darem od Marca Antonia. Nachází se u krásného města Alanya, které láká k řadě výletů. 

Turecká kuchyně: Chuť Orientu

Turecká kuchyně kombinuje vlivy Balkánu, Středomoří a Blízkého východu. Některá jídla dokonce pronikla i na talíře lidí v České republice. Za ochutnání tak stojí i v samotném Turecku. 

Co ochutnat v Turecku: Nezapomenutelné gastronomické zážitky

Jedním z tureckých jídel, které proniklo i do Česka, je kebab. Ten se připravuje na několik způsobů. Šiš kebab jsou kousky grilovaného masa na tyči. Nejčastěji se podává se salátem či pita chlebem. Další variantou je například döner či dürüm kebab, kdy je maso grilované na vertikálním grilu a postupně v tenkých plátcích odkrajováno. Podávat se může na talíři s přílohou, v pita chlebu či v "tortille".

Další tureckou specialitou je dolma. Mleté skopové maso ochutíte a zabalíte do vinných listů. Následně se podusí ve vývaru a může se podávat. Zajímavou variantou je i dolma s rýží. V letních měsících je toto jídlo naprosto ideální, jelikož se podává mírně chlazené. 

[chooze:article;value:513889]

Co dělat v Turecku: Zábava pro všechny

Pokud si chcete v Turecku užít i jiný typ zábavy, než je polehávání na pláži, je výběr opravdu široký. Za odpočinkem vyrazte do tradičních tureckých lázní, zchladit se můžete v přírodních jeskyních a zabavit se můžete i u vody. Kromě řady vodních sportů na pobřeží láká Turecko také na rafting po tamních řekách. Výběr je tedy opravdu široký. 

Přívětivost a pohostinnost: Turecko vás přivítá s otevřenou náručí

Turecko je známé pro pohostinnost tamních obyvatel. Rodina hraje pro Turky velkou roli, což vede k většímu respektu mladších vůči starším. Země na přelomu Evropy a Afriky je také známá pro svou tradiční hudbu a tance. Jednou z nejdůležitějších součástí turecké kultury je také čaj, v turečtině psáno çay. Ten se pije v téměř jakoukoliv část dne. 

Návrat do práce po dovolené může být stresující. Odborníci radí, co dělat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.