Drahota nás naučila šetřit jídlem, říká ekonom. Popsal, jak se budou měnit ceny

Podle Dufka není úplně jednoduché říct, co přesně je za poklesem cen potravin: "Asi to první, co nás všechny napadne, je snížená sazba daně z přidané hodnoty právě u potravin, která se zavedla na začátku letošního roku. My jsme tak prožili docela zajímavé zlevnění potravin v prosinci a tak trochu i v lednu. A od té doby ceny potravin opticky třeba v meziročním srovnání nebo i ve srovnání s Evropskou unií zlevňují."

Jak ale upozornil, mezi loňským prosincem a letošním květnem už potraviny příliš nezlevňovaly. "Čili v první řadě je to ta DPH, ve druhé řadě potom i ten fakt, že nám vlastně potraviny za poslední tři roky neuvěřitelně rychle zdražovaly. Takže i když dneska vidíme nějaký mírný pokles, tak je to pokles z opravdu velmi vysoké úrovně," vysvětlil.

Návrat na cenovou hladinu, kde se potraviny nacházely před třemi lety, už podle Dufka není příliš možný. Překážkou jsou hlavně vyšší náklady zemědělců.

Dufek neočekává, že by pokles cen potravin dále nějak výrazně pokračoval, na druhou stranu ani nepočítá s tím, že by v nadcházejících měsících zdražovaly. "Minimálně zprávy ze zemědělství z České republiky ukazují, že stále ještě dost rychle zlevňují veškeré produkty rostlinné výroby. Řada mas také nezdražuje," uvedl.

[chooze:article;value:559863]

Něco zlevnilo, jiné potraviny zdražily

Některé druhy potravin, co se trendu poklesu cen týče, vybočují. Jde například o ovoce, které meziročně zdražilo skoro o polovinu, či brambory, za které platíme asi o třetinu více.

"U ovoce a u zeleniny panuje příběh o možné neúrodě, o tom, jak to jaro bylo takové problematické z hlediska klimatických podmínek, z hlediska toho, že tu padaly kroupy, takže tu panuje velká nejistota, jak dopadne letošní úroda. Ale ono to tak velmi často bývá, že před létem právě to sezónní ovoce a sezónní zelenina docela rychle zdražují, a je to vlastně vidět nakonec i letos, také v tom mezinárodním srovnání," porovnal.

Stejně tak to podle Dufka platí i v případě brambor. "V červnu vidíme neuvěřitelný skok, jakmile se začnou místo konzumních brambor počítat do inflace rané brambory. Tak to samozřejmě bude další šok, o kterém se bude hodně mluvit, hodně psát, nicméně je to něco, co tady vidíme každý rok. Čili je to teď momentálně ta obava z toho, jak sezóna dopadne, jaká bude sklizeň, jaká bude úroda ovoce, a pak zjistíme, že všeho je trochu víc, než jsme si mysleli, a ty ceny se také začnou trochu srovnávat," míní.

[chooze:article;value:558517]

Lidé začali více šetřit

Jak Dufek podotkl, mění se i spotřebitelské návyky Čechů. "V posledních dvou letech nám docela rychle a svižně klesaly nákupy potravin obecně. Češi začali najednou nakupovat o 10 % méně potravin, ať už to byly salámy, nebo to byl chleba, právě pod tlakem vysokých cen. Čili určitá změna chování byla jednoznačně vidět," přiblížil.

Změna spotřebitelského chování vychází i z toho, že lidé dražšími potravinami nechtějí tak plýtvat. "Více plánujeme a ty nákupy děláme, řekl bych, pečlivěji. Jednoznačně je ten efekt vidět. Ale co vidíme od začátku letošního roku, je, že nám ty nákupy potravin začaly opět pozvolna narůstat," řekl. Dufek si tedy pokládá otázku, zda to byla jen dočasná, nebo trvalejší změna.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.