Dramatická změna počasí v Česku. To tady dlouho nebylo, říká meteoroložka

Letošní únorové počasí je jako na houpačce a závěr měsíce zřejmě nebude výjimkou. Ve středu se navíc na Česko přiženou přechody frontálních systémů a srážek. "To jsme tu dlouho neměli," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

"Počasí připomíná apríl, nejen co se týče teplot, ale také četnými přechody frontálních systémů a srážek," řekla Honsová a dodala, že "sněží pouze na vrcholcích hor, jinak je to o dešti". Ještě během dne by ale měly od západu srážky ustávat a místy by se zatažená obloha mohla změnit v polojasnou.

[chooze:article;value:542521]

Oblačnosti začne znovu přibývat až kvečeru. V téměř všech krajích se totiž rozprší hlavně ve čtvrtek. Největší přeháňky očekávají meteorologové na severu Česka. Déšť se ale podle předpovědi nevyhne většině našeho území.

​Podle Honsové to ale nemusí být nutně špatná zpráva. Díky velké oblačnosti a četnému dešti se nám totiž lépe spí. "Studie ukázaly, že zvuk deště zpomaluje srdeční frekvenci a dýchání, což může vést ke zlepšení kvality spánku. Nejen zvuk deště, ale i jeho vůně je pro naše tělo uklidňující," vysvětlila.

Navzdory dešti se zatím zdá, že únor bude tím nejteplejším vůbec. "Doposud si své prvenství drží únor 2020, kdy se v pražském Klementinu průměrná teplota vzduchu zastavila na 6,9 °C, na druhém místě je únor 1990 s průměrnou teplotou 6,5 °C," připomněla meteoroložka.

I přes vysoké teploty je ale únor chudý na sluneční paprsky. "Například na stanici Praha-Ruzyně nasvítilo od začátku měsíce pouze 33 hodin délky slunečního svitu," uvedla Honsová. Na vině je prý právě ona velká oblačnost a četné srážky.

Jarní počasí probouzí přírodu. Lidé se zahradami na to ale mohou doplatit:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.