Drsná rvačka děčínského zastupitele. Rány pěstí, sklenicí i sprosté nadávky

Přátelské posezení před hotelem Pošta v Děčíně se v pondělí 24. července v noci pořádně vyhrotilo. Mezi hoteliérem a zároveň městským zastupitelem za ANO Radkem Flachsem a holohlavým mužem se rozhořela divoká bitka. Incident zachytila kamera nad venkovní zahrádkou u hotelu.

Na záznamu je vidět, jak se Flachs a žena v kloboučku rusky baví s dalším mužem u stolu. Redakce TN.cz nechala rozhovor přeložit. "... svoje domy. Protože si vybojují zpět svoji část (pozn. překlad.: území) a jejich ženy se vrátí domů. A ty tady jen tak sedíš, k***a...," říká žena směrem k holohlavému muži. "Jako zajíc... (smích)," přidává se Flachs.

"Jaképak Záporoží, jaképak Záporoží...," oponuje holohlavý muž. "Jen počkej, zajíci! Jen počkej, zajíci! (smích)," volá na holohlavého muže Flachs a rukama nad hlavou naznačuje zaječí uši.

Hotel Pošta v Děčíně:

A pak už je vidět, jak se holohlavý muž natáhl k Flachsovi a udeřil jej. Zastupitel si to nenechal líbit a strhla se bitka. Potyčka byla místy dost vyhrocená. Padaly rány na všechny strany, v jednu chvíli bylo vidět, jak Flachs vzal sklenici na pivo a udeřil s ní holohlavého muže, který v tu chvíli už ležel na zemi.

Vzduchem létaly také různé nadávky. "Tak ty mi budeš dávat pěstí, ty sr*či jeden?" durdil se Flachs. Zastupitele se snaží uklidnit další muž, který je oblečený jako obsluha: "Radku, nebij ho, on už leží."

"Proč mě bije? Proč mě nenechá na pokoji? Dejte ho pryč. Sundejte ho ze mě. Si tady vyskakuje..." volá při bitce holohlavý muž. Ten si na záznamu později stěžuje, že něj byla přesila. Nicméně to byl on, kdo poté, co se situace na chvilku uklidnila, opět Flachse udeřil. Na celý záznam se můžete podívat pod titulkem článku.

[chooze:article;value:512600]

Co incidentu předcházelo

Není úplně jasné, co přesně incidentu předcházelo. Redakce TN.cz proto Radka Flachse oslovila s žádostí o vyjádření. "Přišel sem jakýsi muž, říkal, že je Ukrajinec, my si myslíme, že to byl Rus, nevím. Začal se navážet do holek, které jsou tady ubytované, jsou to Ukrajinky. Já jsem mu řekl, že by měl spíš bojovat doma jako mladý silný zdravý chlap než se tady schovávat za ženskými sukněmi. On mě napadl, tak jsem se šel bránit," řekl Flachs.

Flachs v hotelu ubytovává uprchlíky z Ukrajiny. Muže dle svých slov nikdy předtím a ani nikdy potom neviděl. "Bavili jsme se s přáteli, děvčata pila kafé, on si přisedl. Mám pocit, a chlapi to také říkali, že je na tripu nebo na nějakých práškách. On se do nich obouval, vysmíval se jim, provokoval. Nedávali jsme tomu žádnou váhu, holek jsem se ale zastal. Řekl jsem mu, že pomáháme hlavně ženám a dětem, starým lidem. Říkal, že je slabý, tak jsem mu řekl, že může dělat třeba v nemocnici, márnici či ve skladu. Místo toho se tu opíjí a útočí na ženy. Na ženy byl i vulgární," dodal Flachs.

Incident na policii nehlásil a neučinil tak zřejmě ani holohlavý muž. Policejní mluvčí Veronika Hyšplerová pro TN.cz ve čtvrtek potvrdila, že policie z dané doby a místa zatím neeviduje žádný incident.

[chooze:article;value:516409]

Je to za hranou, prohlásil děčínský primátor

Jednání Flachse odsoudil děčínský primátor Jiří Anděl (ANO). Ten byl jedničkou na kandidátce v komunálních volbách 2022, na níž kandidoval i Flachs. "Neberu nikomu právo, aby bránil sebe, své hosty i svůj majetek, případně majetek druhých. Ale to, co jsem viděl, to je za čárou zdravého rozumu. Takové chování je pro mě nepřijatelné a já se od něj distancuji, nikdy bych se takto nechoval," řekl Anděl.

Anděl rovněž uvedl, že situaci ve čtvrtek probíral s dalšími zastupiteli. "Samozřejmě všichni k tomu máme stejný přístup, nebyli jsme u toho, nevíme, co k čemu vedlo, ale ta reakce je nepřiměřená. Nepokračovalo to tak, jak to pokračovat mělo, to znamená, že při odvrácení nebezpečí zavolám orgány, které jsou k tomu určené. Ne, tady se pokračovalo až do naprostých absurdit, ta reakce je pro nás nepochopitelná a vymyká se zdravému rozumu," shrnul Anděl.

Anděl je přesvědčený, že by Flachs měl vyvodit nějakou osobní zodpovědnost. "My ho můžeme přesvědčovat, my si s ním promluvíme i na zastupitelském klubu, vyzveme ho k tomu. On není členem hnutí, byl na naší kandidátce. Za celou dobu, co za nás kandiduje už tři volby, se nic takového nepřihodilo," doplnil.

O kauze se na radnici bude ještě dále jednat. Příští týden se má sejít městská rada a je možné, že i na její zasedání se téma dostane.

[chooze:poll;value:ec7c93cc279ff4667955d53cf4870b5c38ccaa89;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.