Drsné video: Kamionu na ledovce ujel návěs. Nehodě se už nedalo zabránit

Policie zveřejnila děsivě vypadající video středeční nehody na dálnici D5, konkrétně u čerpací stanice na 123,5. kilometru. Řidič vezoucí ovoce vjel v době, kdy se na západě Čech začala tvořit silná ledovka, vysokou rychlostí na nájezd k pumpě a ztratil kontrolu nad vozidlem, které se následně převrátilo. Jen se štěstím se přitom on ani nikdo další vážněji nezranil. 

"Neúprosná fyzika v praxi. Vlivem ledovky v kombinaci s rychlostí si řidič kamionu doslova ustlal na boku před vjezdem na čerpací stanici. Řidiči, jezděte opatrně, neboť i dnes nás může počasí potrápit," dodali k videu policisté.

"Zdálo se mi, že řidič začal zatáčet zbytečně pozdě, jako by si to, že chce zatočit, rozmyslel na poslední chvíli. Pravděpodobně také podcenil, že by ten odbočovací pruh mohl být namrzlý. Je možné, že nebyl tak nasolený jako zbytek silnice," dodává pak dopravní expert z platformy Vize nula Roman Budský.

[chooze:article;value:538089]

Ten den šlo o možná první převrácený kamion, ne však o poslední. Do hodiny už hlásili plzeňští policisté další. Podle Budského je za tím dlouho opomíjená mezera v zákoně. Kamiony totiž nemusí mít zimní pneumatiky na všech kolech, jen na těch poháněných.

"Pokud ta ostatní kola nejsou kvalitně obutá, tak se to auto chová naprosto nevyzpytatelně. Všimněte si, že když jedete v zimě za kamiony do kopce, tak se snaží jet poměrně svižně, aby to vyjely, ale potom, když jedou z kopce, tak jedou skutečně krokem, protože je otázkou, jak jim to auto v takových podmínkách brzdí," upozorňuje expert. "Nejsmutnější je, že jsou nebezpeční nejen sobě, ale i ostatním," dodal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.