Drsný výrok belgického vůdce. Evropa se má připravit na budoucnost bez USA

Letošek bude pro Evropu podle šéfa země, která momentálně přesedá Radě Evropské unie, zlomový, upozornil web Le Soir. "Hodně je v sázce pro Evropu, hodně je v sázce pro Západ," řekl ve čtvrtek v Evropském parlamentu.

Demokracie se podle něj musí připravit na zásadní zkoušky. Evropu i USA totiž čekají volby. "Pokud rok 2024 přinese znovu 'Ameriku na prvním místě', Evropa bude osamocená více než kdy dříve. Jako Evropané bychom se této budoucnosti neměli bát, měli bychom ji přijmout," vyzval.

[chooze:article;value:537428]

"Měli bychom to přijmout tak, že se Evropa upevní, bude silnější, suverénnější a více soběstačná. Stane se Evropou, která přináší výsledky a ovlivní lidské životy, ochrání je, posílí ekonomiku a připraví společnou evropskou budoucnost," míní.

Ve svém proslovu podle deníku The Guardian narážel na možnost návratu Donalda Trumpa do Bílého domu. Miliardář totiž v pondělí suverénně vyhrál republikánské primárky v Iowě. Podle průzkumů je momentálně největším favoritem na kandidáta americké konzervativní strany a může v listopadu porazit demokratického prezidenta Joea Bidena.

Trump suverénně zvítězil v prvních republikánských primárkách v Iowě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.