Druhý dech pro zastaralou techniku. Česko bude opravovat sovětské tanky

Státní podnik VOP CZ přijal zakázku na opravu tanků T-64. Ministerstvo obrany odmítlo sdělit jejich počet, opravy ale mají být hotové do konce roku.

"Česká republika podporuje a bude podporovat Ukrajinu v jejím boji proti ruskému agresorovi. Poskytujeme nepotřebný vojenský materiál, cvičíme ukrajinské vojáky a nyní pomáháme i s opravami ukrajinské techniky. U výcviku i oprav nabízíme naše znalosti a schopnosti a od Ukrajinců získáváme neocenitelné zkušenosti z boje,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

[chooze:article;value:506085]

​Opravované T-64 byly desítky let zakonzervované ve skladech a podle ředitele VOP CZ Marka Špoka bude nutná kompletní demontáž a výměna náhradních dílů. Na servisování budou dohlížet i odborníci přímo z Ukrajiny, tanky čeká také modernizace. "Tanky budou vybaveny prostředky optického pozorovacího systému, dokonalejší komunikací a tak dále," doplnil Špok.

Tanky T-64 vznikly na zlomku 50. a 60. let minulého století, jejich výroba skončila v roce 1987 po asi 13 tisících kusech. Hlavní zbraní je 125milimetrový kanón. Tanky byly ve své době považovány za moderní a efektivní, proto se ze SSSR nevyvážely. Nyní tvoří páteř obrněných sil ukrajinské armády.

Kvůli vysokým ztrátám ve válce na Ukrajině se zastaralá technika objevuje na obou stranách konfliktu. Rusové kromě T-64 nasazují i tanky T-62, a dokonce T-55, které vznikaly jako náhrada za druhoválečné střední tanky T-34.

Letos v únoru začala česká armáda testovat německé Leopardy 2A4:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.