Důležitý krok k vyřešení neléčitelné rakoviny. Lékaři mají nový nástroj

Nový nástroj využívá dvě nanoskopické jehličky, díky kterým se dá odebrat vzorek z živé buňky. Podle lékařů jde o velký zlom v boji proti rakovině. Informovala o tom organizace The Brain Tumour Charity.

Při léčení tak mohou lékaři průběžně nádor sledovat. "Jde o zásadní průlom," prohlásila profesorka a odbornice na rakovinu z Univerzity v Leedsu, kde nástroj vyvinuli, Lucy Steadová.

"Je to poprvé, kdy máme k dispozici technologii, díky níž můžeme změny, ke kterým po léčbě dochází, skutečně sledovat, a ne je pouze předpokládat. Tento typ technologie nám poskytne vrstvu porozumění, kterou jsme dosud neměli. A toto nové pochopení a vhled povede k novým zbraním v naší výzbroji proti všem typům rakoviny," dodala.

[chooze:article;value:544423]

Glioblastom objeví lékaři každý rok u tisíců lidí. Jde o neléčitelnou nemoc, která dokáže odolat i chemoterapii, upozornil deník Daily Mirror. Díky novému nástroji by ale lékaři mohli najít buňky, které chemoterapie neničí a rakovina se tak obnovuje.

"Je velmi důležité, abychom mohli tyto buňky dynamicky pozorovat a popisovat, jak se mění, abychom mohli zmapovat cestu, kterou se tyto buňky mohou vydat, a následně najít způsoby, jak je zastavit na každém kroku," sdělila Steadová.

"Vývoj této nové technologie, která dokáže získat vzorky z nádorových buněk pěstovaných v laboratoři před léčbou a po ní, umožní jedinečný pohled na to, jak se vyvíjí rezistence vůči lékům a jak může vést k opětovnému růstu nádorů," vysvětlil vědec z organizace The Brain Tumour Charity Simon Newman.

Revoluce v léčbě rakoviny. Čeští vědci přišli s přelomovým lékem (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.