Dům u Prostějova nechal schválně explodovat majitel. Při výbuchu zemřel

Rodinný dům v Olšanech u Prostějova loni v červenci zdemoloval výbuch. Další zhruba dvě desítky budov exploze poničila. Zranili se dva lidé. Pod troskami zřícené stavby pak záchranné složky našly tělo mrtvého majitele.

Policisté případ nejprve řešili jako obecné ohrožení z nedbalosti. Později ho překvalifikovali na obecné ohrožení, za což by případný viník mohl strávit za mřížemi až 15 let.

Jenže hlavní podezřelý už je po smrti. Kriminalisté tak případ nakonec museli odložit pro nepřípustnost trestního stíhání, jak ve čtvrtek upozornil policejní mluvčí Libor Hejtman. "Osoba, proti které bylo vedeno řízení, při výbuchu zemřela," vysvětlil.

[chooze:article;value:480069]

​Za explozí stál podle kriminalistů právě 57letý majitel domu. "Úmyslně odmontoval přívodní plynovou hadici od sporáku a unikající zemní plyn zapálil. Následný výbuch muže usmrtil a lehce zranil dvě osoby v okolí. Detonace poškodila nejen samotnou budovu, ale i 17 okolních domů a dvě motorová vozidla. Celková škoda přesáhla 12,5 milionu korun," upozornil Hejtman.

Dům vyletěl do povětří pouhý měsíc předtím, než měl jít v srpnu do dražby.

[chooze:gallery;value:28869]

Podívejte se na reportáž k výbuchu domu z loňského léta:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.