Důstojník z NATO poslal do Kremlu jasný signál: Na válku s Rusy jsme připraveni

Pokud by došlo na válku mezi státy NATO a Ruskem, aliance je podle předsedy vojenského výboru Roba Bauera připravená. Prohlásil to v rozhovoru pro portugalskou veřejnoprávní televizi RTP. "Je to důležitý signál pro Rusko. Signál, že jsme připraveni, pokud se rozhodnou zaútočit na NATO. Tohle je červená linie. Pokud existuje červená linie, pak je to překročení našich hranic Rusy," vysvětlil Bauer.

Přímá konfrontace by tak podle něj nastala pouze v případě, že by Ruská federace zahájila invazi na území některého ze členských států aliance. Tuto situaci nevylučuje. Strategické cíle Ruska jsou totiž podle Bauera za hranicemi Ukrajiny – vzhledem k tomu, že jeho ambicí je obnovit Sovětský svaz.

[chooze:article;value:485626]

​Zároveň ale dodal, že prioritou členských států by mělo být přezbrojení a podpora zbrojního průmyslu, aby Severoatlantická aliance nadále fungovala jako odstrašující organizace a zároveň posílila své schopnosti v případě vypuknutí konfliktu.

Podle bezpečnostních expertů Bauerova slova nejsou jen snahou o odstrašení Ruska, ale také signálem, že se Západ, respektive NATO, nebude přímo angažovat ve válce na Ukrajině, dokud ruská armáda zůstane jen na ukrajinském území.

"Pokud by se aliance angažovala na Ukrajině více, situace by se okamžitě změnila v konfrontaci mezi NATO a Ruskem a v Evropě by s velkou pravděpodobností vypukla třetí světová válka," řekl pro Global Times čínský vojenský expert Sung Čung-pching.

[chooze:article;value:486966]

​Hrozba třetí světové války nad Evropou visí už od začátku invaze na Ukrajinu. Rusko s ní od té doby vyhrožuje prakticky neustále. Například v dubnu moderátorka státní televize Rossija-1 prohlásila, že třetí světová válka už začala (psali jsme o tom zde).

V říjnu zase od Ruska zaznělo, že by tato situace nastala, pokud by Ukrajina byla přijata do NATO (psali jsme o tom v tomto článku). A například exprezident Ruska a místopředseda tamní bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv třetí světovou vyhrožuje pravidelně.

Krátce po vypuknutí konfliktu na Ukrajině o třetí světové promluvil i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.