Dva biliony korun Ukrajině nestačí, řekl expert. Česko by mělo mít více stíhaček

V reakci na zprávy o poškození železničního mostu v Samarské oblasti v Rusku, který je využíván k přepravě vojenského materiálu, bezpečnostní analytik Daniel Koštoval zdůraznil, že pokud má Ukrajina uspět v obraně a znovuzískání svého území, "bude muset daleko ještě navýšit tento způsob vojenské činnosti vůči vojenským objektům a vůči logistice ruské armády."

Podle něj je právě nedostatečná schopnost zasahovat ruské zázemí klíčovým faktorem, který Rusku umožňuje udržet převahu na frontové linii. "Po celé délce fronty dochází k malým posunům ve prospěch té ruské agresivní armády. Ukrajinské jednotky jsou pod velkým tlakem, samotné ukrajinské zdroje hovoří o tom, že ruská převaha v munici, mužstvu i zbraňových systémech je mnohdy 5 až 15 ku 1, což je skutečně výrazné. Obecně se ve vojenství hovoří o tom, že pro úspěšnou ofenzivu potřebujete mít převahu minimálně 3 ku 1 a to samozřejmě v tuto chvíli je ruská armáda schopna naplnit," srovnal Koštoval.

K otázce vojenské pomoci Ukrajině ze strany EU a USA Koštoval poznamenal, že Evropská unie schválila finanční pomoc na tento rok ve výši přibližně 50 miliard eur (asi 1,3 bilionu korun) a vojenskou pomoc ve výši 21 miliard eur (asi 530 miliard korun). Na druhou stranu, Spojené státy zatím nerozhodly. Tento krok je podle něj pouze zlomkem toho, co Ukrajina potřebuje, přičemž efektivní vojenskou pomoc mohou poskytnout především Spojené státy.

[chooze:article;value:539369]

​V závěru rozhovoru se diskuse stočila k budoucnosti českého letectva a případného získání letounů F-35. Koštoval zdůraznil, že "pokud chce česká armáda a české vzdušné síly být skutečně na technologické špičce a být schopné působit na moderním bojišti za 10, 15 či 20 let, tak letoun jako F-35 je skutečně nutností." Přesto však upozornil na potřebu většího počtu letounů, než je plánovaných 24, a to s ohledem na rostoucí bezpečnostní výzvy.

Koštoval zmínil, že ideální počet letounů pro Českou republiku by měl být 48, což je číslo, které bylo konzistentně zmiňováno vojenskými odborníky v kontextu mezistátních konfliktů na strategické úrovni. Tento počet by umožnil České republice pokrýt všechny potřebné úkoly a zároveň udržet technologickou kvalitu i kvantitu svého letectva.

Na celý rozhovor s Danielem Koštovalem se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.