Dva Češi už se ze Sudánu dostali do Evropy. Na dalších evakuacích se pracuje

Německý speciál se dvěma Čechy na palubě přistál před osmou ráno na berlínském letišti. V letadle byla zhruba stovka cestujících, převážně Němců.

"Evakuační letoun se dvěma českými občany právě přistál v Berlíně. Děkuji kolegům za pružnou reakci a německé straně za pomoc. Intenzivně pracujeme na tom, abychom dostali do bezpečí i ostatní naše spoluobčany," informoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Do mise se zapojila více než tisícovka příslušníků německé armády. Celkem do Súdánu z Německa odletěly tři evakuační letouny. Další repatriační lety ale prý závisejí na tamní bezpečnostní situaci.

O pěti Češích v Súdánu ministerstvo zahraničí informovalo o víkendu. Dva z nich mají být údajně na evakuačním seznamu Turecka na jihu země. Evakuace svých diplomatů a občanů zahájily i další státy včetně Španělska nebo Francie.

[chooze:article;value:501024]

"Evakuační operace, kterou Francie zahájila, se týká nejen našich občanů, ale i našich partnerů a spojenců z Evropské unie. Také jsme odpověděli na žádost o evakuaci občanů několika dalších států," oznámila mluvčí francouzského ministerstva zahraničních věcí Anne-Claire Legendreová. "Všichni už jsou na základně a probíhají pasové kontroly. Všechno šlo velmi dobře. Cesta proběhla bez jakýchkoliv incidentů. Všechno je perfektní," sdělil španělský velvyslanec v Sudánu Isidro Antonio Gonzalez Alonso.

Boje mezi súdánskou armádou a polovojenskými milicemi se rozhořely minulý víkend. Na svědomí mají už stovky obětí a tisíce zraněných.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.