El Niño nabírá na síle. Vedra mohou vyvolat totální kolaps

Ekonomové se obávají kolapsu světového hospodářství kvůli růstu teplot. Ten má nastat kvůli klimatickému jevu El Niño, který v příštích měsících vystřídá svůj studený protějšek zvaný La Niña. Píše o tom list Washington Post.

V nejbližších letech by podle odborníků mohla globální ekonomika přijít o čtyři biliony dolarů, v přepočtu téměř 88 bilionů korun. A pokud se oteplování nepodaří lidstvu zastavit, do konce 21. století zchudne o dalších 84 bilionů dolarů. To jsou bezmála dva triliony korun.

[chooze:article;value:504600]

Není to jen o zvýšení průměrné teploty na planetě jako takové, ale zejména o průvodních katastrofách. Vědci k tomu dospěli ve studii publikované v magazínu Science ve čtvrtek. Hospodářství přijde o peníze kvůli vlnám veder, zničujícím požárům, povodním nebo hurikánům. 

"Skutečnost, že události spojené s proměnami počasí jsou tak nákladné, nás překvapila. Způsobují trvalé zpomalení ekonomického růstu, může to trvat pět, nebo dokonce deset let. A to je teď před námi," upozornil vedoucí studie Chris Callahan.

Experti vycházejí i z dat z minulosti. Za posledních 60 let udeřilo El Niño nejintenzivněji v letech 1982 až 1983 a 1997 až 1998. Světová ekonomika se pak propadla o více než čtyři biliony dolarů (88 bilionů korun), respektive o téměř šest bilionů (přes 130 bilionů korun). "Věděli jsme, že El Niño je nákladné. Ale přišli jsme na to, že mnohem víc, než jsme předpokládali," podotkl Justin Mankin, spoluautor studie.

[chooze:article;value:504956]

"Klimatická rizika až příliš ovlivňují energetický a dopravní sektor. Ekonomiku to poničí na několika frontách. Na proměny klimatu nejsme téměř připravení, ačkoliv se o nich neustále mluví," dodal Mankin.

Jak zjistili meteorologové z odborného portálu Severe Weather, nástup El Niña má přijít nejpozději koncem léta. Počasí pak může ovlivňovat mnohem déle, než bylo v minulosti obvyklé. Teplá fáze jižní oscilace by se mohla natáhnout až na čtyři roky.

Silné bouřky a lijáky. Dovolenou v Chorvatsku a Itálii komplikuje počasí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.