Emotivní zpověď kamaráda ubodaného Roma z Brna: Bylo to dobré, dokud…

Brňané v sobotu zaplnili piazzettu před Janáčkovým divadlem, aby uctili památku zemřelého Nikolase. Ten podlehl zraněním z potyčky z předminulého víkendu, kdy ho měl pobodat Ukrajinec. 

K davu promluvil Nikolasův kamarád Milan. "Je mi líto, co se mu stalo. Miloval jsem ho, naučil mě vařit. Bydlel jsem s ním. Ukázal mi, jaké to je dřít v práci. Dřeli jsme a kopali jsme lopatou," řekl.

[chooze:article;value:509163]

"Mezi námi Romy a gadži to bylo dobré, dokud nepřišli Ukrajinci, úplně to tady převrátili. Mám na něj už jenom památku, mám ho v srdci. Nikdo mi ho nevrátí. Už mi ho nikdo nevrátí, nebudu s ním spávat, nebude spát s holkou a já vedle," dodal zlomeným hlasem mladík.

V největším moravském městě panovaly obavy z nepokojů, v centru totiž měla původně proběhnout masivní demonstrace. Tu ale pořadatelka vzpomínkové akce právě kvůli riziku násilností nakonec zrušila.

Incident, který policie vyšetřuje jako vraždu, se odehrál 10. června u tramvajové zastávky Přístaviště nedaleko Brněnské přehrady. "Jeden muž nožem napadl a zranil dvě osoby. Ty musely být s bodnořeznými poraněními převezeny do nemocnice. Jeden napadený později v nemocnici zemřel," uvedl mluvčí brněnských policistů Petr Vala.

Po smrti Nikolase se v Brně vztahy mezi Ukrajinci a Romy velmi zhoršily. Strhla se rvačka a po náměstí létaly židle:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.