Endokrinolog: Obezita kvůli štítné žláze je nesmysl. Hormony otočí život naruby

Štítná žláza je v diskuzích o zdraví často skloňovaným orgánem. Její nesprávné fungování může vést mimo jiné ke změnám hmotnosti. "Má jednu ze základních důležitých funkcí, že ovlivňuje takzvaný bazální metabolismus. Když je bazální metabolismus snížený, je tendence přibírat, když je zvýšený, tak spíše hubnout," řekl Kršek.

Svádí se na ni ale podle něj ledasco, a že by způsobovala obezitu, neplatí. "Jsou to většinou mírné změny. Když výrazně obézní pacient říká, že je obézní kvůli štítné žláze, tak to většinou není pravda. Hlavní příčinou obezity je nadměrný energetický příjem," vysvětlil.

[chooze:article;value:548071]

​Kromě činnosti metabolismu ovlivňuje štítná žláza i srdce nebo schopnost mít děti. "Při výrazných poruchách štítné žlázy, zejména u žen, může docházet ke snížení plodnosti. Když se normalizuje funkce štítné žlázy, tak se může obnovit," popsal endokrinolog.

Vliv ale může mít nejen na fyzické, ale i psychické zdraví. "Někteří pacienti se zvýšenou funkcí působí takovým zrychleným tempem, někdy až manicky," uvedl. Přístup se ale podle něj většinou neliší. "Základní léčba je stejná. Cílem je normalizovat funkci štítné žlázy," dodal.

[chooze:article;value:545857]

​Endokrinologie, tedy odvětví medicíny, které se zabývá léčbou hormonálních poruch, ale řeší i mnoho dalších žláz v těle. Pacientům může zásadně změnit život. "Zejména starší pacienti často přijdou s tím, že jsou na tom hůře, jsou apatičtí, jsou méně pohybliví, ztratí samostatnost," popsal Kršek.

"Stane se, že takový člověk se objeví u nás na lůžkovém oddělení s výrazným zhoršením stavu, my zjistíme, že má poruchu štítné žlázy, a často před očima rozkvete," přiblížil. V současnosti se ale problémy daří odhalovat dříve, a tak nedosahují závažného stadia.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.