Evropským parlamentem hýbe skandál. Několik europoslanců odposlouchávali

Skandál, který otřásl Evropským parlamentem. Odposlouchávací systém Pegasus se našel v telefonu dvou europoslankyň z podvýboru pro obranu a bezpečnost a u jednoho administrativního pracovníka.

"Většina z nás si nechává pravidelně kontrolovat telefony. V tuto chvíli se jedná ale asi o největší případ, který jsme v historii Evropského parlamentu měli," sdělila místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO).

[chooze:article;value:540901]

Kdo systém do telefonů nainstaloval, tím se nyní bude zabývat předsednictvo Evropského parlamentu a také vyšetřovací výbor. Indicie zatím chybí. Je ale také možné, že se Pegasus najde i u jiných europoslanců.

"Myslím si, že před dvěma dny nám hned právě sekretariát toho podvýboru pro bezpečnost a obranu všem poslal e-mail, že máme možnost si ten telefon zkontrolovat u našeho IT," uvedla členka podvýboru pro bezpečnost a obrany Markéta Gregorová (Piráti).

Systém Pegasus neumí telefony pouze odposlouchávat, ale také zrcadlit celou jeho obrazovku druhé straně. Zrádný je v tom, že se do telefonů nainstaluje velmi jednoduše. Nemusíte ani porušit klasické zásady jako neklikat na podezřelé odkazy.

"Je to pomocí zranitelnosti operačního systému nebo aplikace, například Whatsappu, kde třeba v minulosti stačilo, že vám někdo zavolal. Ani jste to nemuseli zvednout a přes ten voice id protokol se ten Pegasus dostal dovnitř," vysvětlil expert na kybernetickou bezpečnost Miloslav Lujka.

Špionážní systém Pegasus v minulosti prý použila například bývalá polská vláda. Kabinet Mateusze Morawieckieho měl odposlouchávat novináře i opoziční politiky. Podobnému podezření čelí také maďarská vláda.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.