Evropu čekají drastické výkyvy počasí. Zvykněte si, radí meteorolog

Zima ještě oficiálně ani nezačala a Evropu už sužují mrazy. Sněhové bouře trápí například Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko, ale i sousední Německo, kde musely kvůli nepřízni počasí desítky dětí přenocovat ve škole.

To je přitom teprve začátek. Podle meteorologa Petra Dvořáka bude chladné počasí ještě několik týdnů pokračovat. "Zima bude hlavně ve východní Evropě, jako je Ukrajina a Rusko," řekl. V případě střední Evropy by ale mohla být situace příznivější.

"Pro západnější a jižní Evropu to vypadá, že bude zima teplotně nadprůměrná," uvedl. "To ovšem nevylučuje to, že bude takové počasí, jako je teď – že napadne sníh. Dokonce by třeba na týden mohly přijít vpády mrazivého vzduchu," upozornil.

[chooze:article;value:530738]

Evropani, a to včetně Čechů, by si na takové razantní výkyvy měly zvykat. Podle meteorologa budou totiž stále častější. "Tyto náhlé změny souvisí s globálními změnami klimatu, kdy výkyvy jsou větší a četnější. To už teď vidíme v praxi," uvedl.

"Zvykejme si, že takové vpády chladnějšího vzduchu mohou být častější, mohou být dokonce sněhové kalamity, které zanedlouho vystřídá teplé počasí. Extremita počasí narůstá a my se s tím musíme naučit žít," dodal.

Zimní počasí je tu. Meteorologové varují před sněhem a náledím:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.