Evropu sežehla nesnesitelná vedra. Teploty přes 40 °C, Paříž rozdává vodu

Bez slunečníku ani ránu. Olympijští fanoušci se v těchto dnech bez pokrývky hlavy neobejdou. Vlna veder zasáhla Francii a v Paříži se teď denní teploty pohybují okolo 35 stupňů Celsia.

Návštěvníci ze zahraničí i místní se tak snaží zchladit čímkoliv, co je v dosahu. Ať už je to studená voda z rozprašovacích stanic i zmrzlinou. "Teď je opravdu strašné horko, nedá se mu uniknout. Je to náročné. Navíc se tu počasí hodně mění. Jednou je tu zima, jednou vedro," uvedl turista z Indonésie.

Dráhy i provozovatel metra už v souvislosti s extrémními teplotami avizovali, že budou cestujícím na vlakových zastávkách a ve stanicích metra v Paříži a jejím bezprostředním okolí zdarma distribuovat vodu. Připraveno je okolo 2,5 milionu lahví.

[chooze:article;value:567312]

"U nás doma, v oblasti Lake District, nejsme na tak horké počasí zvyklí. Takže jíme hodně zmrzliny, pijeme hodně vody a koupili jsme si i nový větrák," řekla turistka z Velké Británie.

Spalujícímu slunci teď ale Britové neuniknou ani doma. Londýn v úterý zažil nejteplejší den v tomto roce. Obyvatelé metropole se před teplotami okolo 32 stupňů snažili schovat v tamních parcích.

Extrémní vedra spalují také jižní Evropu. Podle španělské meteorologické agentury je teď na tom nejhůře Andalusie na jihu Pyrenejského poloostrova. V provincii mají teploty vystoupat až ke 42 stupňům Celsia, a tamní úřady proto vydaly varování.

[chooze:article;value:567108]

"Je to strašné. Je tu hrozné horko. Když vyjdete z domu, na pláži, v práci, je to všude stejné. Když jste na slunci, umíráte horkem," svěřila se obyvatelka Bilbaa.

Výstraha před tropickými vedry platí také v Madridu nebo na turisty vyhledávaných Baleárských ostrovech. Na oblíbené Mallorce se teď venkovní teploty pohybují okolo 40 stupňů Celsia.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.