Expert radí, jak přežít útok střelce. Nemá smysl jalově utíkat, upozornil

Pokud je to možné, před útočníkem utečte. Jestliže pálí přímo na vás z větší vzdálenosti, snažte se kličkovat, krýt se za překážkami a eliminovat tak zasažení. "Nemá smysl jalově pobíhat po objektu, ale je třeba vědět, kam utíkáte. Takže je dobré, když lidi mají povědomí o tom, kde jsou a kde jsou tam nouzové východy," radí bývalý šéf útvaru speciálních operací vojenské policie Lumír Němec.

Pokud nemůžete z budovy utéct, protože se nacházíte například ve vyšším podlaží, platí druhý pokyn – ukrýt se do místnosti. "Střelec se nechce zabývat tím, aby se dostával do nějakých místností, ale prostě chce pozabíjet co nejvíc lidí, takže pokud se ukryjete a zabarikádujete dveře, tak abyste byli mimo tu potencionální dráhu střelby, tak jste relativně v bezpečí," doporučil Němec.

[chooze:article;value:534251]

​Samotný střet s protivníkem a boj o holý život je poslední možnou variantou. "Je dobré, když zaútočí lidé jako skupina, když použijí cokoliv. Jako zbraň můžete použít skleničku, můžete použít židli, můžete použít hasící přístroj," vyjmenoval Němec.

Řídit se podle pouček je ale v tak vypjaté chvíli velmi složité. Cvičení, která by učila studenty a zaměstnance škol, jak se chovat v situacích, podobných té ze čtvrtka, povinná nejsou. Například loni proběhlo cvičení AMOK, zaměřené na chování v budově, kde řádí aktivní střelec, na Fakultě logistiky a krizového řízení v Uherském Hradišti. Povinná cvičení jsou jen ta požární.

Policie zveřejnila záběry z dopadení střelce. Muž spáchal sebevraždu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.