Fenka 10 týdnů hlídala zesnulého pána v coloradských horách, zhubla na tři kila

Příběh o neobyčejné psí věrnosti a houževnatosti se začal psát 19. srpna, kdy tříletá fenka Finney plemene Jack Russell teriér vyrazila se svým 71letým páníčkem Richem Moorem na horskou túru, uvedla agentura AP.

Vydali se nejprve autem a poté stezkou na téměř 3 800 metrů vysokou horu Blackhead Peak, která leží asi 30 kilometrů vzdušnou čarou od jejich bydliště v městečku Pagosa Springs. Domů se však nevrátili. Rich, zdatný chodec a člen místního klubu turistů, toužil horu, na kterou vede místy strmá a náročná stezka s převýšením 655 metrů, zdolat. Předchozí pokus se mu nepovedl. K výstupu se odhodlal přes varování kamaráda z klubu, aby výpravu nepodnikal sám.

[chooze:article;value:486835]

​Právě přítel zalarmoval policii a Moorovu manželku, jež byla daleko mimo domov na návštěvě u nemocné sestry. Začalo několikadenní rozsáhlé pátrání v náročném terénu mezi zaparkovaným autem pohřešovaného a vrcholem hory. Přestože probíhalo za pomoci dronů, vrtulníků i horolezců, muže ani psa se najít nepodařilo, popsal web CBS News.

Teprve 30. října objevil mrtvého turistu lovec na koni v lese na druhé straně hory. Vedle těla stála Finney a cenila na něj zuby. Byla vyhublá na kost, z původních 5,5 kilogramu zhubla na polovinu, spadl z ní i obojek.

Záchranáři přiletěli vrtulníkem a fenku se jim podařilo chytit až poté, co jí nalákali na psí konzervu. Ostatky pana Moora transportovali ke koronerovi, který tento týden zveřejnil příčinu smrti: podchlazení.

Finney skočila ve veterinární nemocnici, kde si ji druhý den se slzami v očích vyzvedla manželka zesnulého. Neuvěřitelně životaschopná fenka chtěla dohnat, co zmeškala, a neustále vyžadovala plnou misku. Paničku kvůli jídlu budila i pětkrát za noc.

[chooze:article;value:494221]

​"Přibrala zpět téměř všechnu svou váhu a její síla je téměř tam, kde byla. Je to zázračný pes," řekla ve čtvrtek AP vdova Dana Holbyová.

Jack Russell teriér je velmi odolné a temperamentní plemeno, využívá se i k lovu jako norník. Finney pravděpodobně přežila díky tomu, že si dokázala ulovit myši či veverky. A jak si všimla panička, od té doby velmi obratně loví hmyz a vyhrabává housenky. Zřejmě se také dokázala chytře ukrýt před pumami, kojoty a dalšími predátory. Stala se z ní psí celebrita, když jde s paní Holbyovou na procházku, lidé ji poznávají a vyjadřují uznání.

Záhadou zůstává, proč zkušený turista Rich Moore zabloudil, sešel ze stezky a vydal se z vrcholku hory na opačnou stranu, než měl auto. Mohl být dezorientovaný kvůli podchlazení či rozbitým brýlím, bez nichž téměř neviděl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.