Fiala nepřiznal skoro milionový podíl v záložně. Moje chyba, říká

Premiér Petr Fiala (ODS) řeší problém. V posledním majetkovém přiznání, které musí politici a vysocí státní úředníci podle zákona o střetu zájmů odevzdávat každý rok, totiž nenapsal, že vlastní podíl v Podnikatelské družstevní záložně. Na případ upozornil web Seznam Zprávy, podle kterého za to předsedovi vlády hrozí pokuta ve výši 50 tisíc korun i přestupkové řízení.  

"Bohužel jsem si neuvědomil, že účet v družstevní záložně znamená nějaký podíl, i když jen v symbolické hodnotě. Já to bral jako běžný bankovní účet. Moje chyba, mrzí mě to," napsal v reakci na text novináře Janka Kroupy na sociální síti X. V záložně měl podle svých slov mít předseda vlády účet v letech 2015 až 2020. "Peníze jsem uložil ve dvou krocích, nejprve 700 a poté 250 tisíc korun. Nevyužil jsem žádné finanční produkty, měl jsem zde jen účet. Vložení i vybrání peněz proběhlo bezhotovostně bankovním převodem. Peníze šly z mého bankovního účtu na můj bankovní účet," vysvětlil. 

Přestože Fiala podle webu v majetkovém dotazníků v minulých letech uváděl i nákupy za nižší sumy, o podílu v záložně se nezmiňoval. "Pokud ministerstvo zjistí podezření na nepravdivost nebo neúplnost oznámení, předá věc přestupkovým orgánům,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. "Již v minulých dnech jsem začal prověřovat, jakým způsobem lze tuto situaci napravit. Požádám o doplnění chybějících informací," řekl Fiala. 

[chooze:article;value:536771]

​Premiér také zmínil, že byl v záložně za pět let existence účtu asi třikrát. "Pro mě bylo důležité doporučení, které jsem měl, skutečnost, že účty jsou standardně pojištěny a zárukou je licence ČNB," sdělil. "Účet jsem zrušil na podzim 2020 v souvislosti s rozhodnutím naší rodiny koupit byt v Brně," doplnil. Podnikatelská družstevní záložna funguje jako kampelička, tedy kdokoliv, kdo tam chce mít účet, musí vlastnit podíl záložny a být členem družstva. 

Rakušan a Fiala po rozkolu vášnivě diskutovali. Pak se na sebe ani nepodívali (1/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.