Fiala: Úsporným balíčkem lidem tolik nevezmeme. Za deficit může Babišova vláda

Zavedení úsporného balíčku je podle premiéra Petra Fialy nezbytné. Řekl to v neděli ve svém pořadu Otázky a odpovědi. "Já myslím, že každý rozumný člověk chápe, že se nedá žít na dluh a nemohu mít neustále vyšší výdaje, než jaké mám příjmy. Nemůže si to dovolit žádná rodina ani stát. A my, pokud bychom s těmi dluhy a každoročními deficity něco neudělali, tak bychom se za chvíli dostali do obrovských problémů," vysvětlil Fiala.

Za vysoké deficity může podle Fialy kabinet Andreje Babiše. "My jsme tu situaci zdědili po neodpovědné Babišově vládě. Ta deficity dovedla do rekordních výší. A zadlužovali jsme se nejrychleji v Evropě," je přesvědčený předseda vlády.

[chooze:article;value:506308]

"Za Babišovy vlády, která za sebou měla řadu let ekonomické konjunktury, jaká neměla obdoby, přišel covid. A podívejte se na výsledky a způsob, jakým to nezvládli. Množství obětí, ale taky peníze, které se rozdávaly a které se nakonec ukázaly jako ne úplně funkční. A způsobilo to deficity, se kterými se potýkáme dodnes," dodal Fiala.

Superhrubá mzda by lidem vzala více

Přestože mnozí odborníci vládě doporučovali, aby znovuzavedla superhrubou mzdu, ta se vydala raději cestou konsolidačního balíčku. "Ten lidem ani náhodou tolik peněz nevezme. Průměrná mzda je něco kolem 40 tisíc. Každý, kdo bere 40 tisíc, tak na zrušení superhrubé mzdy ročně ušetřil 22 tisíc korun. Kdybychom ji vrátili, každému člověku, který bere měsíčně 40 tisíc hrubé mzdy, tak sebereme 22 tisíc za rok. A upřímně řečeno, to my nechceme," řekl Fiala.

Podle premiéra se daří držet celkovou daňovou zátěž na úrovni, na jaké byla loni. "My jsme během loňského roku dokázali snížit celkovou daňovou zátěž o 30 miliard korun a v příštím roce ji o zhruba 31 miliard korun navýšíme. Čili celkové daňové zatížení nezvyšujeme. Kdybychom poslechli ty rádce, skutečně obnovili superhrubou mzdu a s těmi sazbami tak, jak byly, tak je pravda, že si pomůžeme se státním rozpočtem, ale významně zatížíme naše občany. To je něco, co nechceme," nastínil Fiala.

Dvě sazby DPH

V případě daně z přidané hodnoty by mělo přijít zjednodušení. Kabinet plánuje zavést dvě sazby, a to základní 21% a sníženou 12%. "Do snížené sazby jsme se rozhodli zařazovat to, u čeho vidíme nějaký sociální rozměr, kde to má zvláštní význam pro společnost a kde existuje odůvodnění, že to má být v té snížené sazbě," doplnil Fiala.

[chooze:article;value:506186]

Půjde například o potraviny, zdravotnické pomůcky nebo léky. "Dosáhneme toho, že celkově to, co lidé budou platit na DPH, bude nižší. Bude to méně peněz. Zaplatím méně za DPH, než jsem zaplatil dosud," uzavřel Fiala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.