Fialova nákupu si všimli i Němci. Doma je to pro něj moc drahé, píší

Obrovský poprask způsobilo video premiéra Petra Fialy. V novém dílu pořadu Otázky a odpovědi z Kramářovy vily se zaměřil na ceny potravin. Jeho srovnávací nákup však neušel ani pozornosti německého listu Bild.

"Na videu, které zveřejnil na sociálních sítích, politik tlačí nákupní vozík přes parkoviště supermarketu v Horní Falci. Ve Waldsassenu (7 000 obyvatel) Fiala nakupoval kečup, čokoládu, máslo, kolu, vejce, mléko, rajčata a Nutellu," napsal Bild.

[chooze:article;value:528471]

Český předseda vlády následně dospěl k závěru, že v Německu sežene potraviny daleko levněji, a navíc často i ve větším balení než v České republice. "Nakupuje u nás šéf české vlády. Protože je to pro něj doma moc drahé," okomentoval Fialův srovnávací nákup deník. Podle Bildu je právě toto důvodem, proč stále více Čechů jezdí nakupovat do Německa.

O Fialově nákupu informovala také německá stanice BR24. Dle ní se Fiala obává poměrně vysokých cen potravin ve své zemi. "Je otázkou, nakolik byl vybraný nákupní košík reprezentativní," sdělila stanice.

Premiér je přesvědčený, že vláda za rozdíly v cenách nemůže, protože neřídí cenotvorbu. "Ale budeme pokračovat v tom, co děláme od počátku inflace. Kontrolujeme a tlačíme na výrobce i prodejce, aby nezneužívali tu těžkou situaci. A udělám to i teď. Já se s výsledky tohoto nákupu obrátím na výrobce, zejména na mezinárodní firmy, a budu po nich chtít slyšet vysvětlení," řekl Fiala.

Kvůli videu se na Fialu snesla obrovská vlna kritiky. "Premiér Fiala právě zjistil, že v Německu je levnější a často kvalitnější zboží, často ve větším balení. Ve svých 59 letech právě pochopil, že trh vše nevyřeší. Jsem zvědavá, kdy zjistí, že je už dva roky premiérem téhle země a že si ho platíme za to, aby s tím něco udělal," napsala na sociální síti X exministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM).

[chooze:article;value:525267]

"Výlet Petra Fialy za nákupy do Německa je trapný. Zvlášť pro nás, co žijeme poblíž Polska a víme, že tam je rozdíl ještě větší. Ale to není ten největší problém. Tím je vlastně výsměch lidem, kteří od premiéra čekali, že přijde s nějakým řešením," má jasno poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Podle viceprezidenta Hospodářské komory Tomáše Prouzy ale Fiala upozornil na důležitý problém. "Premiér Fiala srovnal potraviny v Česku a v Německu. A nejen jeho překvapilo, že stejný nadnárodní výrobce dodává do německého obchodu lepší balení. O teritoriálním omezování obchodu, kdy si silní výrobci parcelují evropský trh, se totiž moc nemluví," sdělil na sociální síti Prouza.

Podívejte se na celé video týkající se srovnávacího nákupu premiéra:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.