Fiasko Pirátů a SPD v eurovolbách. Budou padat hlavy, zní ze stran

"Nezastíráme, že jde o hořkou zkušenost. Ale nemá smysl se z toho hroutit. Znamená to pouze, že zkrátka zabereme třikrát tolik. Napříč Evropou posilují extremisté a populisté. Budoucnost tedy nabízí celou řadu výzev, proti kterým má smysl bojovat. Rveme se dál," napsal na sociální síť X předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Výsledky voleb zklamaly i místopředsedkyni Pirátů Kláru Kocmanovou. "Za Piráty jsme určitě doufali v lepší výsledek. Obhajovali jsme tři mandáty a získali jsme jeden," řekla. "Domnívám se, že se nám úplně nepodařilo motivovat k tomu jít volit všechny naše dlouhodobé podporovatele," dodala.

Piráti tak podle ní budou muset z neúspěchu vyvodit důsledky. "Až si tu situaci vyhodnotíme, co všechno bylo tím důvodem, zda jsme v těch volbách mohli udělat něco víc, tak vyhodnotíme, jaké důsledky to bude mít i v rámci pirátské strany. Pravděpodobně dojde k nějakým reformám," připustila. Upozornila ale také na to, že nové předsednictvo Pirátů nefunguje ještě ani půl roku. 

"Jsem ráda, že Markéta Gregorová obhájila mandát. Zaslouží si to. Zbytek mě ale opravdu mrzí. Vidíme, že voliči vystavili vysvědčení vládě, které vystavilo červenou a místy i hnědou kartu. A nerada to říkám, tohle je výprask Pirátům, který by měl Ivan už opravdu řešit," napsala na síť X senátorka za Piráty Adéla Šípová. 

[chooze:article;value:559262]

Člen strany Lukáš Doležal následně navrhl uspořádání mimořádného Celostátního fóra. "Po fiasku ve volbách do Evropského parlamentu, kdy náš volební zisk byl hluboko pod očekáváním, a kdy jsme získali jenom jeden mandát, jsou na místě opatření, která nám pomohou analyzovat příčiny neúspěchu. Proto navrhuji uspořádání mimořádného Celostátního fóra," napsal na Fórum Pirátské strany.

Radost z výsledků voleb neměl ani předseda hnutí SPD Tomio Okamura. "Očekávali jsme, že bychom mohli obhájit ty dva mandáty. Je vidět, že musíme mnohem více zabojovat o voliče," uvedl na tiskové konferenci. "Nemohu to zhodnotit jinak než jako neúspěch," souhlasil Ivan David, který získal jediný mandát.

O voliče podle Okamury hnutí dostatečně nezabojovalo. "Víme, že musíme být mnohem aktivnější, tak abychom ukázali našim voličům i potenciálním voličům, že my jsme za ně schopní zabojovat. Výsledky voleb ukázaly, že jsme o voliče nezabojovali tak, jak jsme zabojovat měli," sdělil.

"Pro mě je to jasná zpráva. Vrhám všechny síly na maximum. Zapínám turbo a zapínám přehazovačku na nejvyšší rychlost," prohlásil. "Budeme bojovat ze všech sil, zapneme na nejvyšší obrátky a pracovat pro našeho voliče, potenciálního voliče a občany, kteří mají konzervativní smýšlení. To bude naše odpověď," uzavřel Okamura.

Klára Kocmanová (Piráti) hodnotí výsledky voleb do Europarlamentu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.