Fiasko Putinovy cesty do Číny. Klaněl se jim jako císařům, ale nic nedostal

Vladimir Putin se vrátil z ostře sledované zahraniční cesty v Číně. Přestože byla částečně součástí širšího setkání představitelů států zapojených do projektu tzv. Nové hedvábné stezky, právě na něj se především upíraly zraky světových politiků i novinářů. Peking se totiž po ruské invazi na Ukrajinu stal pro Moskvu veledůležitým partnerem, který jí pomáhá omezovat dopady západních sankcí. Svět proto s napětím očekával, kam se jejich vztahy posunou.

Si Ťin-pching podle televize ABC mluvil o "prohlubujících se vztazích" mezi oběma zeměmi a Putina označil za "starého přítele". "V současné složité situaci je úzká koordinace zahraniční politiky zvláště důležitá, což je to, co děláme," pochvaloval si pak Putin. Oba vůdci se také shodli, že jsou u kormidla největších změn ve světě za posledních 100 let.

Pokud jde ale o nějaké hmatatelnější výsledky, vrací se Putin z Číny víceméně s prázdnou. Ačkoliv totiž jednal se svým čínským protějškem o samotě asi tři hodiny a pochválili si spolu podobné vidění mezinárodního světa, na ničem konkrétním se prý nedohodli. Sám to řekl na středeční tiskové konferenci.

[chooze:article;value:526355]

"Pokud jde o konkrétní vyhlídky, jsem optimista. V březnu jsme dosáhli určitých dohod a předpřipravili osm klauzulí. Ty nyní budou muset v Biškeku projednat naši premiéři, kteří pak podepíší plán naší spolupráce do roku 2030," prohlásil. Přiznal tak, že se od jarní schůzky, která sama o sobě byla hodnocena jako zklamání pro Rusko, se spolupráce obou zemí nijak zásadně neposunula. Zdržení přitom Putin svaloval na "techničnost" celého procesu.

Přesto je oblast, kde se Rusko s Čínou v posledních letech nepochybně velmi sblížilo. Tou je obchod. Od roku 2014 se měl skoro zdvojnásobit. I tam je ale stále co dohánět. "Když vynecháme sousední země, jsme po Spojených státech druhým největším obchodním partnerem Číny," pochvaloval si sám Putin. Jaksi už ale vynechal, že i Rusko patří mezi čínské sousedy.

Podle agentury Reuters navíc bližší pohled na obchodní výměnu obou zemí ukazuje další problémy pro Rusko. Čína totiž jednak velmi levně skupuje ruskou ropu a plyn, které Moskva musí kvůli své částečné izolaci podávat pod cenou, a zároveň může díky západním sankcím za výhodné ceny vyvážet do Ruska své zboží s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou elektronika či automobily, což připomíná spíš vazalský než partnerský vztah.

Rusko dosáhne svého cíle, prohlásil Putin. Sám neví, co za cíl to je, říká Just:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.