Filmová či taneční výchova. Děti ve školách možná čekají nové předměty

Hudební a výtvarná výchova jsou stálicemi mezi předměty na základních školách už desítky let. Nově by se mohla přidat i výchova filmová, taneční nebo dramatická. 

Odborníci teď připravují výstupy z jednotlivých oblastí, s kterými bude Národní pedagogický institut dál pracovat. "Tyto výstupy se budou posléze spojovat a z nich bude vznikat nabídka v té oblasti Umění a kultura, ať už se ten předmět bude jmenovat hudební výchova nebo dramatická výchova nebo výtvarná," sdělil ředitel Národního pedagogického institutu Ivo Jupa.

"Pakliže by byly školy schopné personálně zajistit kvalitní výuku v těchto oblastech, tak by to bylo super," myslí si ředitel Základní školy Pod Žvahovem v Praze Jan Horkel.

[chooze:article;value:497629]

I třeba tanec by se mohl stát součástí uměleckých předmětů na základních školách. "Při představě, že v těch školách se bude v podstatě povinně rozvíjet taneční výchova, tak si myslím, že spousta nás choreografů zaplesá," řekl tanečník Tomáš Slavíček.

I filmovou výchovu by lidé z branže ocenili. "To bych podporoval. Kdysi na studiích jsem dokonce napsal články do odborného časopisu, jak by se v rámci literatury dala promítat díla, která byla zfilmovaná, protože už se míň čte," prozradil režisér Miloslav Šmídmajer.

Revizi rámcových vzdělávacích programů by měl mít Národní pedagogický institut hotovou na konci letošního roku, pak půjde k připomínkování odborné veřejnosti a poté poputuje na ministerstvo školství ke schválení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.