Filozofická fakulta zrušila výuku, nabízí psychologickou podporu

Budova filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha, v níž útočník minulý týden zastřelil čtrnáct lidí, zůstává nadále uzavřena. A bude tomu tak minimálně do konce ledna. Zkouškové období pak začne podle plánu od 15. ledna. Absolvování zkoušek a testů bude ale pro studenty dobrovolné.

"Pokud se některým studentům nepodaří získat byť žádný kredit v tom zimním semestru, budou moci pokračovat dále ve studiu. To znamená, že se maximálně snažíme studentům vyjít vstříc, aby studium mohli úspěšně dokončit i přes ty tragické události," řekl vedoucí ústředního krizového štábu UK Otomar Sláma.

[chooze:article;value:534168]

​"Budeme se snažit maximálně vstřícně nabídnout možnost dál studovat, jít třeba na zápočty, jít na zkoušky, dokončit státní zkoušky, ale zároveň budeme připraveni hledat pro všechny studující nějaké cesty," dodala rektorka UK Milena Králíčková.

Pokud se studenti rozhodnou zkoušky absolvovat, budou mít možnost zúčastnit se jich buď on-line, nebo v jiných budovách univerzity. Studujícím i zaměstnancům také fakulta nabízí účast na skupinové psychologické podpoře.

"Nedokážu si představit, že se vrátím na fakultu, na kterou mám do 21. prosince tolik krásných vzpomínek. A najednou, když ji vidím, tak si vzpomenu na úplně všechno, co se událo v jeden den. A úplně se mi převrátí vnímání té budovy, učeben, bistra, historického kabinetu, knihovny. Je to, jako kdybychom ztratili nejen své přátele a kolegy, ale i to místo," napsal na sociální sítě jeden ze studentů.

[chooze:article;value:534371]

​"Vím, že se tam jako zaměstnanec musím vrátit, ale jak se tam budu cítit, když si pokaždé, vkročím-li tam, vybavím tu hrůzu, vůbec nedokáži říci," přidal komentář zaměstnanec školy.

"Vrátíme se zpátky. Nenechme si ukrást náš domov. Bude to trvat a bude to bolet, ale naší fakultu dáme zpátky dohromady," popsal na Facebooku své odhodlání další student.

Před budovu filozofické fakulty na Palachově náměstí už přes týden přicházejí lidé, aby uctili oběti tragické střelby z minulého čtvrtka. Podle rektorky bude pietní místo zachováno nejméně do prvních lednových dnů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.