Prezidentské kampaně se blíží do finále. Zásadní roli přebírají debaty

Do otevření volebních místností pro nadcházející prezidentské volby zbývají necelé dva týdny. Lidé budou vybírat z devíti kandidátů. Podle odborníků budou ale následující dny ve znamení bitvy mezi třemi favority.

"Dá se očekávat, že se ti kandidáti v následujících čtrnácti dnech budou soustředit zejména na televizní debaty, už je neuvidíme tolik mezi voliči," zhodnotil politolog Aleš Michal z Institutu politologických studií FSV UK. Právě na takzvanou horkou fázi kampaně šetřila většina týmů finance, aby zintenzivnila komunikaci třeba přes billboardy, internetovou reklamu nebo obesíláním občanů.

"Zatím průzkumy shrnovaly jenom pocity voličů z kampaní těch kandidátů, kteří se snažili prezentovat v tom nejlepším světle," zhodnotil politický komentátor Lukáš Jelínek. "Chleba se začne lámat v okamžiku, kdy se kandidáti potkají v televizních debatách a dalších veřejných příležitostí, kde budou muset reagovat sami na sebe," dodal.

[chooze:article;value:482244]

​Sami kandidáti vyzývají, aby lidé hlavně přišli k volbám. Podle odborníků zhruba každý třetí váhá, komu dá svůj hlas ve hře o prezidentské křeslo.

"O tuto třetinu voličů se teď začnou kandidáti horečnatě prát, to znamená, že budou se snažit prezentovat sebe a svoje nápady a mazat nám med kolem úst, ale že se budou pokoušet i spouštět i antikampaně proti svým protivníkům," doplnil Jelínek.

Klíčové mají být právě debaty. Těch se ale třeba Andrej Babiš, po vzoru současného prezidenta, příliš neúčastní.

"On tu svoji práci prezentuje jinde, na tom je postavená ta jeho komunikace, takovýmto způsobem do debat nechodil třeba ani před prvním kolem Emmanuel Macron ve Francii. Takže je to taktika poměrně osvědčená," vysvětlil politolog Michal.

[chooze:article;value:481428]

​"Ta poslední debata na TV Nova vytvoří podstatu té změny preferencí na poslední chvíli. Říká se tomu last minute swing. A jestli to bude za účasti všech tří nebo třeba dvou, to bude na veřejné mínění velmi výrazně působit," řekl sociolog Jan Herzmann.

Podle odborníků se lidé nakonec budou rozhodovat hlavně podle emocí. "Nejdůležitější je v těch debatách vypadat klidně, suverénně," uvedl Herzmann. "Je to daleko důležitější než obsah toho, co ten účastník debaty říká," dodal.

Že by se do finálního boje zapojil ještě někdo další mimo trojici favoritů, je podle odborníků velice nepravděpodobné.

Studenti mají jasno. Volby nanečisto ukázaly, koho chtějí mít na Hradě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.