Finále korunovace v ohrožení. Průlet letounů nad palácem nejspíš nebude

Do korunovace krále Karla III. zbývá už jen pár hodin. Ačkoliv je na ceremoniál dozajista vše perfektně připraveno, samotné finále celého obřadu je v ohrožení. ​Ten má totiž zakončit průlet letadel, který má královská rodina tradičně sledovat z balkónu Buckinghamského paláce.

Podle deníku The Guardian k tomu ale nemusí vůbec dojít. Na vině má být nepřízeň počasí, kvůli které je možné, že bude let zrušen nebo minimálně odložen. Meteorologové totiž v sobotu očekávají zataženo a déšť.

Možností, jak takovou situaci řešit, je ale naštěstí více. "Pokud to bude vhodné, bude průlet pokračovat podle plánu. Pokud ne, pak jsou k dispozici možnosti, jak počet letadel snížit," řekl mluvčí britského ministerstva obrany. Úplné zrušení přeletu je podle něj až poslední možností.

[chooze:article;value:503153]

​Pokud ale vše proběhne podle plánu, přeletí podle stanice Sky News stíhačky nad Buckinghamským palácem ve 14:30. Stát se tak má po korunovačním obřadu a zpátečním průvodu z Westminsterského opatství.

Hlavní událostí je právě přelet nad Buckinghamským palácem. Trasa průletu se rozdělí do několika zón. Kam budou letadla následně směřovat, ale není z bezpečnostních důvodů známo.

Slavnostní ceremoniál korunovace nového britského panovníka budete moci v sobotu sledovat od 7:55 ve speciálním vysílání Víkendové Snídaně a pak živě v komentovaném vysílání na televizi Nova, TN Live a na Voyo.   

Král Karel v těsné blízkosti štábu TV Nova. Kameraman zachytil jeho příjezd na zkoušku korunovace:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.