Firmy čekají velké změny na trhu práce! PŘEHLED, kdo bude nabírat a kdo propouštět

Pracovní trh čekají změny, ale nebude se jen propouštět, v některých oborech je stále nedostatek pracovní síly. Zjistili jsme, jestli vám hrozí výpověď a kde byste si měli hledat novou práci.

Pokles zaměstnanosti můžete očekávat v telekomunikacích, médiích, vydavatelstvích či zábavním průmyslu. Nové pozice se budou naopak otevírat o oblasti financí, pojištění nemovitostí, energetiky, zdravotní péče či farmacii. Vyplývá to z průzkumu agentury ManpowerGroup u více než 500 zaměstnavatelů.

Velmi důležité ale také je, kde si lidé hledají práci. Tradičně perspektivní je česká metropole, a to nejen díky počtu volných pozic. "Zatímco průměrná měsíční mzda je v Praze 52 213 korun, tak třeba v Karlovarském kraji je to 38 013 korun," upozorňuje ekonom Štěpán Křeček. "V cizině je kvůli odlišným příležitostem běžné stěhování za prací, u nás to tak obvyklé není," dodává.

[chooze:article;value:490638]

Které pracovní pozice nejsou perspektivní?

Zaměstnanci v prodeji a službách

"Zatímco nekvalifikovaní pracovníci bývají nejčastější obětí robotizace, tak sektor obchodu a služeb musí nyní reagovat na sníženou poptávku spotřebitelů, což se bude měnit k lepšímu až po ekonomickém oživení," říká Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu ManpowerGroup.

Pořadatelé firemních jazykových kurzů

"Různí lektoři a kantoři, kteří například organizují podniková školení, jsou na tom nyní špatně, protože zrovna na jejich službách se firmy nyní rozhodly šetřit. A projevilo se to rovněž na propadu průměrné mzdy v tomto oboru," upozorňuje ekonom Křeček.

Méně kvalifikovaní úředníci

Administrativní a podpůrné činnosti jsou na tom podle Křečka špatně hlavně kvůli špatnému finančnímu ohodnocení. "Průměrná mzda těchto pracovníků je pod třiceti tisíci korunami měsíčně. Jde hlavně o sekretářky a úřednice, protože nejhorší ohodnocení je hlavně u žen, a to zejména ve státní správě," uvádí Křeček. "Doporučil bych jim například, aby si udělaly rekvalifikaci na práci s počítačem," dodává.  

Zábava a zbytné služby

Podle ekonomky Markéty Šichtařové lidé šetří na věcech, které si mohou odpustit. Může to být například návštěva zábavního parku, kina či divadla. Pracovníci v odvětví zábavy a kultury proto před sebou nemají snadné období.

[chooze:article;value:445703]

Kde je perspektivní si hledat práci?

Skladníci a řidiči

"Na trhu práce je velký nedostatek skladníků a řidičů," upozorňuje mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro. Uvedený problém se projevuje například v kamionové dopravě či u linkových autobusů. Kvůli neobsazeným pozicím šoférů museli dopravci v posledních měsících opakovaně rušit některé linkové spoje.

Dělnické profese a řemeslníci

"O dělnické profese je zájem napříč všemi obory, stejně jako o kvalifikované řemeslníky," říká pro TN.cz mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. "Všude, kde se pracuje manuálně, to bude mít i nadále velmi dobrou perspektivu," doplňuje Michal Andera z Katedry podnikání na VŠE.

Tradičně se daří v IT

"IT je perspektivní odvětví. S tím, jak ve firmách pokračuje digitalizace, je stále větší poptávka po těchto odbornících," upozorňuje Křeček. Tito specialisté mají také nejvyšší mzdy. Jde hlavně o programátory a vývojáře. Andera z VŠE ale upozorňuje, že to nemusí platit vždy kvůli očekávanému vzestupu umělé inteligence, která vstoupí kromě IT i do mnoha dalších oborů.

Zdravotnictví

"Velký hlad je po lékařích a zdravotních sestrách či pečovatelských službách, tyto profese jsou velmi perspektivní," připomíná ekonomka Šichtařová. Ministerstvo zdravotnictví by chtělo situaci s nedostatkem zdravotního personálu řešit mimo jiné zvýšením počtu míst na vysokých školách pro všeobecné sestry. Kapacita by mohla vzrůst o 20 až 30 procent.

Výroba a distribuce elektřiny a plynu

"V energetice se výtečně dařilo během posledního čtvrtletí minulého roku a hodně rostly platy. Je to částečně dáno také energetickou krizí," upozorňuje Křeček.

Zeman omilostnil firmu z kauzy Lány. Působí v ní i hokejista Jaromír Jágr:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.