Francouzi protestují proti důchodové reformě. Stávka ochromila dopravu

Ulice v centru Paříže doslova praskaly ve švech. Vyjádřit svůj nesouhlas s důchodovou reformou prezidenta Emmanuela Macrona dorazili odboráři z prakticky všech odvětví, od hoteliérů po dopravce.

"Jsem tu, abych vyjádřil svůj nesouhlas. Podle mě už nežijeme v demokracii. Nemohu s tím souhlasit. Jen nám ukazují svou moc," řekl Frederick, jeden z účastníků stávky.

Demonstranti se začali scházet kolem poledne před Invalidovnou, jednou z pařížských dominant. A na průchod městem se vydali ve dvě hodiny.

[chooze:article;value:508036]

"Přišel jsem podpořit menšiny žijící ve Francii, jsem původem Alžířan a ani tam se takové věci nedějí. Je úžasné, že jsme v ulicích už po tolikáté!" vzkázal stávkující Jean Luc.

"Chci vyjádřit nesouhlas s celou důchodovou reformou. Nemyslím si, že je normální, že se tu ušil takový podvod, a chceme proto ukázat, že s tím nesouhlasíme, a proto jsme v ulicích," vysvětlil Evan.

Kvůli protestujícím ve francouzské metropoli pořádně vázla doprava. MHD nejela vůbec a auta stála ve dlouhých kolonách.

[chooze:article;value:507861]

Stávka zkomplikovala život i turistům, kterým aerolinky hojně rušily lety. "Ve Španělsku chodíme do důchodu až v 67. Velmi mě překvapuje, co se teď ve Francii děje. My bychom byli za důchodový věk 64 let vděční. Nerozumím tomu, co se tu děje. My jsme na hůř, a tohle neděláme," prohlásil španělský turista Jorge.

Francouzi vyrazili do ulic kvůli důchodové reformě, která posouvá věk odchodu do důchodu ze 62 na 64, už počtrnácté. Účast ale byla tentokrát nejnižší.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.