Francouzská média: Macronova éra skončila, hrozí mu politická izolace

První kolo francouzských předčasných parlamentních voleb, které se konalo v neděli, skončilo pro prezidenta Emmanuela Macrona katastrofou, napsal francouzský list Le Figaro. Také další deníky mluví o velké prohře strany hlavy státu, která jen těsně překročila dvacet procentních bodů.

Macronova Obnova skončila až třetí, a možná proto není divu, že tamní média spekulují o konci jeho éry. Výsledek voleb by prý neměl mít vliv na prezidentský post, nicméně může ho politicky izolovat. Macronovo funkční období skončí v roce 2027.

[chooze:article;value:562658]

​Do centra francouzské metropole Paříže krátce po zveřejnění výsledků voleb vyšly tisíce lidí, aby protestovaly proti výraznému vítězství krajní pravice. A hned v pondělí začíná týdenní kampaň politických stran, protože už v neděli 7. července se bude konat druhé kolo parlamentních voleb.

Emmanuel Macron vyzývá Francouze, aby ve druhém kolem volili levicovou Novou lidovou frontu, a nedovolili tak vítězství Národního sdružení, jehož předsedou je Jordan Bardella a zakladatelka strany Marine Le Penová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.