Putin jednal s íránským vůdcem. Poradil mu, jaký má být další krok

O dalším postupu ve vyostřené atmosféře na Blízkém východě hovořil po telefonu íránský prezident s ruským protějškem. "Putin řekl, že všechny strany snad projeví rozumnou míru zdrženlivosti, aby se vyhnuly novému vzplanutí napětí," uvedla ruská prezidentská kancelář.

Další vyostřování konfliktu by podle ruského prezidenta mohlo mít katastrofální následky. "Raísí zdůraznil, že Teherán nemá zájem na další eskalaci napětí," napsala dále kancelář. Oba lídři se měli shodnout, že příčinou aktuální situace v regionu je izraelsko-palestinský konflikt.

[chooze:article;value:551228]

"Prezidenti potvrdili postoj Ruska a Íránu ve prospěch okamžitého příměří v Pásmu Gazy," dodala kancelář. Měly by se podle nich vytvořit podmínky pro zmírnění humanitární krize a diplomatické řešení.

Telefonát Raísího s Putinem přichází jen několik dní po íránském útoku na Izrael. V noci na neděli vyslal na židovský stát stovky dronů, balistických střel a desítky raket, píše Al Džazíra. Izraelcům se s pomocí spojenců podařilo ho odvrátit a nyní se mluví o možné odplatě.

​​Rusko a Írán jsou strategickými spojenci, zejména od počátku invaze na Ukrajinu. Íránci Rusům poskytují množství balistických střel nebo dronů.

Írán měl útok na Izrael dobře promyšlený. Otestoval si ho na Ukrajině (04/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.