Generál: Putin se přepočítal. Existuje způsob, jak Ukrajina může válku vyhrát

Podle amerického generála ve výslužbě Wesleyho Clarka, který velel operaci NATO v Kosovu v roce 1999, má Ukrajina i přes některé nedávné nezdary velkou šanci ve válce proti Rusku uspět. Řekl to v rozhovoru pro polský web Onet.

"Nyní (když má Ukrajina opět americkou podporu) je velmi důležité, aby si Ukrajinci definovali svou vítěznou strategii. Nemusí to dělat veřejně, ale i tak musí mít jasný plán, k čemu přesně bude která zbraň sloužit," prohlásil. Zdůraznil však, že než se podobný plán projeví, může to trvat mnoho měsíců, či dokonce několik let.

"Opravdu věřím, že existuje způsob, jak může Ukrajina vyhrát," dodal pak s tím, že válka podle něj skončí, až když si Putin uvědomí, že nemůže vyhrát ani udržet okupovaná ukrajinská území.

[chooze:article;value:558686]

Kvalita je stále na straně Ukrajiny

Ve prospěch Ukrajiny přitom podle něj hraje jak mezinárodní podpora, tak vyšší kvalita velení. "Vyhrát válku vyžaduje dobré vedení na nejvyšších pozicích, stejně jako silnou vůli a odhodlání na všech úrovních. Podle mého názoru je flexibilita, kterou ukrajinská armáda projevila při ofenzivách u Charkova a Sum, důkazem takového vedení," prohlásil.

A není sám, kdo si to myslí. Velmi podobně vnímá dění na Ukrajině také jeho pozdější nástupce na postu velitele amerických sil v Evropě Ben Hodges. Podle něj podobné schopnosti Rusové naopak postrádají. "Rusko má spoustu lidí, ale nejsou to dobře vycvičení vojáci," nechal se slyšet.

[chooze:article;value:562243]

Putin se přepočítal 

Situace se podle Clarka výrazně nezmění, ani pokud volby v USA vyhraje Donald Trump. "Myslím si, že Trump si chce svými výroky o Ukrajině zajistit Putinovu podporu před volbami," tvrdí. Po volbách podle něj ale převládne tlak reality. Připomněl přitom, že Putin dělá vše pro to, aby se jasně zařadil mezi americké nepřátele.

"Pokud jde o Severní Koreu, Čínu a Írán, Putin dělá obrovskou chybu. Tato koalice jen dále zmobilizuje Západ," tvrdí Clark. Je to přitom podle něj už podruhé, co se Putin v souvislosti s válkou přepočítal a nesprávně zhodnotil výhody a nevýhody svých činů.

"Tu válku neměl vůbec začínat. Ukrajina nikdy nepředstavovala pro Rusko vojenskou hrozbu. Ukrajinci prostě chtěli mít možnost zvolit si vlastní cestu. Kdyby Putin uvažoval střízlivě a pochopil realitu 21. století, mohly by Ukrajina a Rusko dnes být partnery. Místo toho zvolil cestu založenou na falešné historii ruského imperialismu, která ve 21. století nemá místo," hodnotí Putinův postup.

Češi pomáhají s obnovou Ukrajiny. Zakázky jim vynáší stovky korun (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.