Granát na palubě a kila kokainu. Putin promluvil o smrti Prigožina

"Vím, je tu velká otázka ohledně toho, co se stalo s vedením této společnosti. Všichni víme o pádu letadla. Šéf vyšetřovatelů mi ale před pár dny oznámil, že se v tělech obětí zabitých při nehodě našly kusy ručních granátů," prohlásil Vladimir Putin podle ruské státní agentury TASS ve čtvrtek na Valdajském fóru v Soči, které funguje jako sdružení zahraničních a ruských osobností v oblasti politologie, ekonomie, historie a mezinárodních vztahů. 

Během dlouhého projevu o vizi Ruska zmínil, že letadlo se nezřítilo kvůli žádnému "vnějšímu vlivu". Doplnil rovněž, že policie u nalezených obětí po pádu letadla neprovedla testy na alkohol a drogy. "Bohužel nebyly provedeny testy na alkohol a drogy v krvi obětí. Víme ale, že po nám všem známých událostech našla tajná služba FSB v sídle společnosti v Petrohradu deset miliard rublů v hotovosti, ale také pět kilogramů kokainu," cituje jeho slova agentura RIA Novosti s tím, že se podle něj měly testy udělat a byla chyba, že k tomu nedošlo. 

[chooze:article;value:524896]

Letadlo, ve kterém letěl majitel wagnerovců Prigožin, se zřítilo v srpnu nedaleko Moskvy. Ačkoliv příčina nehody není oficiálně známá, mezinárodní pozorovatelé spekulují, že mohlo jít o pomstu za jeho červnové tažení směrem na Kreml. Povstání 25 tisíc žoldáků bojujících ve válce na Ukrajině zastavil až po jednání s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem. 

​Na konferenci v Soči měl ruský vládce ve čtvrtek podle avíza ruských státních agentur přednést projev, který bude mít "celosvětový rozměr". Nakonec však jenom dokola říkal omílané válečné propagandistické teze, které zopakoval už poněkolikáté. Několikrát například zmínil, že ruskou agresi na Ukrajině podle něj vyvolal tlak Západu a že Rusko je podle něj svébytná civilizace, která nejde zničit. 

Obří peníze, jachty i armáda. Dědictví po Prigožinovi zamíří k novému majiteli (8/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.