Hádka o NATO, situace na Slovensku i migrace. Politici řešili naši bezpečnost

V pátek 17. května proběhla na TN Live první ze čtyř předvolebních debat, kterou vedli moderátoři Martin Čermák a Háta Sassmannová. Jejím tématem byla bezpečnost v Evropě a hned první otázka padla na aktuální situaci na Slovensku, kde premiér Robert Fico po atentátu stále bojuje o život.

Všech osm zástupců politických stran, hnutí či koalic uvedlo, že je celá událost šokovala. Shodli se také na tom, že jeden z důvodu atentátu byl růst polarizace společnosti. Podle Jana Farského nicméně takovým událostem nejde nikdy úplně předcházet. Je ovšem prý potřeba jít dál a nenechat se zastrašit. "Na naši kampaň to vliv nemá, to by bylo vítězství takových bláznů. Musíme udělat vše proto, aby se to neopakovalo, ale to je práce policie," řekl zástupce STAN. 

Důležité je podle politiků trestat i různé výhrůžky, kterým už nyní někteří politici čelí. "Nemůžeme přecházet vyhrožování politikům, vyhrožování rodinám politiků, psaní dopisů a podobné věci," apeloval europoslanec Tomáš Zdechovský (SPOLU).

Hádka o NATO

​Druhý okruh otázek mířil na Severoatlantickou alianci (NATO) a právě ten vyvolal nejostřejší debatu. Kriticky se k alianci vyjádřil například zástupce koalice STAČILO!. "Článek pět nezavazuje ani nikdy nezavazoval přímo vojenskou účast na konfliktu. Právě proto musíme sledovat, kdo vyhraje volby USA. Naše diplomacie musí mít plán B pro případ, že vyhraje Donald Trump. A proto musíme spolupracovat s okolními zeměmi jako se Slovenskem nebo Maďarskem," vyzval Ondřej Dostál. Souhlasila s ním i Zuzana Majerová za koalici SPD a Trikolory. 

Většina ostatních zástupců ale byla ostře proti těmto slovům. "Článek pět garantuje vojenskou pomoc a odpovídají tomu i slova prezidenta Joea Bidena. Ale obávám se, že pokud volby vyhraje Donald Trump, tak to může situaci trochu změnit. V některých vyjádřeních mluvil o opuštění NATO. Účast USA v NATO je opravdu klíčová," sdělil Jiří Dienstbier (SOCDEM). Podle Jaroslava Bžocha z ANO jsou ovšem Trumpova slova spíše výhružkou. "Pokud někdo napadne nějakou členskou zemi, tak ty ostatní prostě pomohou," řekl Bžoch. 

[chooze:article;value:555433]

​Řeč přišla i na válku na Ukrajině. "Musíme se dostat k jednacímu stolu, vidíme jak se fronta vyvíjí. Nejdříve buďme u stolu a pak se bavme o dalším uspořádání," řekl zástupce Přísahy Robert Šlachta a připomněl i nedávné vyjádření prezidenta Petra Pavla, který také vyzval k jednání.

Migrační pakt

Politici stihli probrat i migrační pakt. S aktuální situací kolem migrace není spokojena například pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. "Myslím, že takhle závažné a důležité téma, které spousta členských států odkládá již 9 let od roku 2015 si zasloužilo lepší debatu," uvedla. 

Silně nespokojená s vyjednaným migračním paktem je pak Zuzana Majerová. "Jediným řešením migrace je obracet lodě s migranty už na moři. Kdyby se to od počátku dodržovalo a pomáhalo se už v těch zemích původu, tak tady o 9 let později nestojíme," řekla. 

Další tři debaty

Další debaty se budou konat 24. května, 31. května a 6. června. Samotné volby pak v České republice proběhnou v pátek 7. a v sobotu 8. června. Výsledky ale budou známé až v noci z neděle na pondělí, poté co se uzavřou poslední volební místnosti v Evropě. 

​Debaty se konají v hlavní budově TV Nova, běží v přímém přenosu od 15:00 a trvají 60 minut. "Do zpravodajských relací v rámci volebního vysílání budeme zvát ty strany, hnutí či koalice, které budou ve volebních odhadech dosahovat v průměru alespoň 3 % hlasů," vysvětlil ředitel zpravodajství TV Nova Kamil Houska, kdo dostal pozvánku k diskuzi.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Na sestřih z pořadu se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.