Poláci nevylučují vyslání vojsk NATO na Ukrajinu. Připojili se k Macronovi

Po konferenci států podporujících Ukrajinu v Paříži, která se uskutečnila 26. února, prohlásil slovenský premiér Robert Fico, že někteří účastníci summitu chtějí poslat své armády na pomoc Ruskem napadené zemi. Informoval o tom například web magazínu Politico.

Následně víceméně totéž potvrdil i francouzský prezident Emmanuel Macron. Který však později své výroky mírnil a upřesnil, že by Paříž vyslala pouze muže, kteří by se místo válčení věnovali nebojovým asistenčním činnostem.

[chooze:article;value:544102]

​Nyní se však zdá, že vyslání vojáků na Ukrajinu má také podporu z Polska. "Přítomnost sil NATO na Ukrajině není nemyslitelná. Oceňuji iniciativu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, protože jde o to, aby se ruský prezident Vladimir Putin bál, ne o to, že bychom se Putina báli my," informoval v pátek polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski na síti X.

Místopředsedu ruské Rady bezpečnosti Dmitrije Medveděva ale myšlenka přítomnosti uniformovaných mužů z členských států NATO na Ukrajině z pochopitelných důvodů nenadchla. "V případě války s NATO by Rusko muselo reagovat asymetricky a použít rakety se speciálními hlavicemi," pohrozil Medveděv nepřímo jadernými zbraněmi podle agentury TASS.

Vyslání vojáků NATO na Ukrajinu není vyloučené, přiznal Macron (27/2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.