Hamás pozastavil jednání o rukojmích. Izraelci protestovali za jejich propuštění

Ti, kteří se dostali ze spárů Hamásu dávají naději příbuzným, kteří své milované neviděli už 91 dní. V pátek ráno za jejich propuštění demonstrovali v místech, kde Hamás před třemi měsíci na hudebním festivalu zmasakroval stovky lidí.

"Neotáčejte se zády k mé sestře a k dalším 135 lidem, kteří potřebují pomoc. Nedívejte se jinam. Musí se vrátit zpátky domů, musí dostat patřičnou péči, neudělali nic špatného," řekla sestra unesené dívky Jarden Gonenová.

[chooze:article;value:535469]

Jejich návrat domů se teď ale podle mnohých expertů zkomplikoval. Sálih Arúrí, který zemřel v úterý v libanonském Bejrútu po dronovém náletu, ke kterému se zatím nikdo nepřihlásil, byl sice proti uzavření míru výměnou za rukojmí. Byl ale jedním z nejvýraznějších vyjednavačů na straně Hamásu. A teroristická organizace jeho smrt nechce nechat bez odezvy, pohřbu se zúčastnily tisíce lidí.

"Čím více roste útlak okupace, tím víc se rozněcuje konflikt a roste odpor k okupantům," sdělil palestinský aktivista Ramzi Rabah. Izrael představil nový návrh poválečného uspořádání v Pásmu Gazy. Ministr obrany uvedl, že země chce mít na starost celkovou bezpečnost v oblasti. Území sice bude mít palestinskou správu, ovšem bez vlády Hamásu. Možnost většího izraelského vlivu v Gaze řada států kritizuje. USA ale Izraeli opakovaně vyjadřují podporu.

[chooze:article;value:531453]

"Věří, že stále čelí aktivní hrozbě ze strany Hamásu, že izraelský lid je stále ohrožován Hamásem, organizací, která se zavázala, že bude události ze 7. října opakovat znovu a znovu a znovu. A tak proti této hrozbě postupují. A my s nimi mluvíme o tom, jak to dělají," prohlásil mluvčí americké Rady pro národní bezpečnost John Kirby.

Kvůli vyjednávání o dalším postupu už počtvrté od začátku války zamířil na východ americký ministr zahraničí Anthony Blinken.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.