Hana vyhrála boj s agresivním typem rakoviny. Postihuje hlavně mladé ženy

Triple negativní karcinom v prsu postihuje zejména mladé ženy v produktivním věku. Tento typ rakoviny prsu navíc roste velmi rychle. Zvětšuje se v řádu týdnů, a není proto snadné ho zachytit ani na pravidelných prohlídkách u lékaře.

Paní Hana si ale nádoru všimla sama. "Ležela jsem večer v posteli, položila jsem si ruce na hrudník a najednou jsem ucítila, že mám v prsu něco tvrdého. A hned v ten okamžik jsem věděla, co to je. Nevím jak, ale prostě mi bylo jasné, že to bude nádor," vzpomíná Hana, která do té doby žádné příznaky nemoci nepociťovala.

[chooze:article;value:488112]

​Až zpětně si uvědomila, že byla poslední tři měsíce často unavená a brzy na svém těle začala pozorovat i další příznaky nemoci. "Ode dne, kdy jsem si našla bulku v prsu, uběhly přes všechna vyšetření ke konečné diagnóze dva měsíce. Za tu dobu se mi nádor zvětšil tak, že byl viditelný pouhým pohledem," popisuje.

Hana podstoupila řadu vyšetření a brzy začala docházet na chemoterapii. Druhá fáze léčby s sebou ale přinesla nežádoucí účinky, a tak Haně lékaři doporučili operaci. Tu Hana podstoupila v listopadu minulého roku. Lékaři jí museli odstranit obě prsa. Šance, že by se rakovina vrátila, byla totiž příliš vysoká.

Hana se ale k situaci postavila hrdinsky. "Neváhala jsem ani minutu a stále si říkám, vlasy nejsou ruka – dorostou, prsa si mohu nechat zrekonstruovat, ale život je důležitější. Mám syna a manžela a pro ty tady chci být co nejdéle, na ničem jiném nezáleží," říká. Operace proběhla bez komplikací a nyní se Hana zotavuje.

[chooze:article;value:486664]

Ne všechny příběhy žen s rakovinou prsu mají ale šťastný konec. Problém spočívá v tom, že nádor může vzniknout a vyrůst velmi rychle, tedy i v době mezi pravidelnými preventivními prohlídkami. "Není také nezvyklé, že ženy onemocní v těhotenství nebo v době kojení, kdy se prsa vlivem různých hormonálních změn mění, a nádor se v nich tak snadno ztratí," vysvětluje onkoložka z Masarykova onkologického ústavu Katarína Petráková.

Ženy s tímto typem nádoru jsou navíc v době diagnózy v průměru o 10 let mladší než ty, které mají jiný typ karcinomu prsu. "Až 20 procentům z nich je méně než 40 let. S tím, že by v takto mladém věku mohly onemocnět rakovinou, vůbec nepočítají," upozorňuje onkoložka.

[chooze:article;value:486790]

Nově se ale pacientkám otevírá šance na účinnou pomoc v podobě imunoterapie. Studie prokázaly její účinnost právě u tohoto typu nádoru a Evropská agentura pro léčivé přípravky ji schválila. Imunoterapie podle Petrákové slaví velké úspěchy a snižuje riziko návratu nemoci ve formě metastáz.

"Nikdy by mě nenapadlo, že rakovinou onemocním v takto mladém věku, proto všem ženám doporučuji, aby samovyšetření prsu nepodceňovaly, a jakmile se jim nebude něco zdát, vyrazily k lékaři," uzavírá Hana.

Průlom v léčbě rakoviny. Pacientům by mohlo pomoci světlo, tvrdí vědci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.