Havlíček v Napřímo: Vláda neměla rušit náš stavební zákon, nemají nic lepšího

S tím, že je digitalizace stavebního řízení krok správným krokem, Havlíček souhlasí. To, co má přijít po 1. červenci, kdy má začít fungovat systém zaváděný ministerstvem pro místní rozvoj, ale nazval "nedigitalizací".

Současné vládě vyčítá, že vloni zrušila stavební zákon, který přijala ta předchozí. "Já bych to bral, kdyby přišli s něčím lepším. Po dvou letech jsou v totální pasti, všiml si toho i prezident," řekl. Na zavedení nového systému podle něj nejsou úřady připraveny.

[chooze:article;value:557148]

Co se rostoucích cen bydlení v Česku týče, jako řešení vnímá posilování průmyslu a výstavbu nových bytů. Pak podle něj budou lidé mít stabilní a dobře placenou práci a trh si zase poradí s cenami bytů. "Cesta není hledat peníze pro někoho, kdo je nemá. Cesta je taková, abych se pokusil vytvořit prostředí, kde si ty peníze může vydělat," popsal.

Jako jedno z řešení by viděl třeba to, aby stát umožní lidem si brát delší úvěry na bydlení tím, že by za ně ručil bankám. "Já si myslím, že to není úplně špatný příběh ani pro ten stát. Má tam tu nemovitost, lidé se obvykle chovají v rámci tohoto odpovědně," popsal Havlíček.

[chooze:article;value:554614]

A nebrání se ani rozvoji obecního bydlení. "Musí chtít především ta obec. Vytvořme podmínky, aby obce byly motivovány, aby stavěly," řekl. "Neznásilňujme ale ty developery. Musí to fungovat na bázi trhu, na bázi nabídky a poptávky," dodal ale k možnosti, že by se developerům nařizovalo obecní byty stavět vedle bytů komerčních.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.