Hlasování na Slovensku se posouvá, jeden volič po kolapsu zemřel

Už v sedm hodin ráno se na Slovensku otevřely volební místnosti. Slováci si během soboty zvolí nové složení Národní rady, což je obdoba českého Parlamentu, na následující čtyři roky. Čas mají až do 22:00. Kvůli problémům v několika okrscích ale uzavření místností posunulo až o 45 minut.

Vhodit hlas do hlasovací urny dorazil do knihovny v Istrijské ulici v bratislavské části Devínska Nová Ves hned dopoledne také současný premiér Ľudovít Ódor. Ještě před vstupem do volební místnosti však způsobil pořádný zmatek, píše portál Topky.sk.

[chooze:article;value:523817]

Zničehonic se totiž zastavil na chodníku obklopený ochrankou a začal telefonovat. Bylo patrné, že předtím něco hledal po kapsách u kalhot. Po chvíli telefon od ucha odložil a otočil se. Premiérovi totiž došlo, že si zapomněl občanský průkaz, uvedl portál TVnoviny.sk. Pro doklad se tedy musel vrátit, aby mohl řádně svůj hlas vhodit do hlasovací urny. Nakonec ale vše dobře dopadlo a Ódor odvolil.

V Zuberci si zase pořádnou ostudu utrhli dva členové volební komise, přičemž jeden z nich byl dokonce předsedou. Komise totiž pojala podezření, že dva její členové nejsou zrovna ve své kůži. To se vzápětí potvrdilo.

Oba totiž měli upito, což prokázala dechová zkouška. Podle portálu My Orava tak byli oba členové vyměněni a s ostudou odešli domů. Popíjení ve volebních komisích není na Slovensku bohužel ničím vzácným. "Je to už tradiční situace, která nastává při téměř všech volbách. Vyzývám členy volebních komisí, aby nekonzumovali alkohol. Jít do služební komise je stejné jako jít do práce," upozornil viceprezident policejního sboru Damián Imre.

[chooze:article;value:523114]

V Považské Bystrici zase přímo ve volební místnosti skončil lidský život. Jak uvádí TVnoviny.sk, u urny zkolaboval 78letý volič. I přes snahu záchranářů muž na místě zemřel. Zatím vyjížděli do volebních místností záchranáři desetkrát, povětšinou kvůli epileptickým záchvatům nebo jiným zdravotním potížím.

Problémy provázely i příchod prezidentky Čaputové do volební místnosti v Pezinku. Ta měla hlas do urny hodit už kolem 10. hodiny. Zpoždění měla podle portálu TVnoviny.sk kvůli podezřelému batohu, který se našel u volební místnosti. Ten následně prověřovala ochranka. Navíc jeden z voličů odmítl opustit volební místnost až do příchodu hlavy státu. Ochranka musela prověřit, zda muž nenaruší průběh voleb.

Předvolební průzkumy očekávají velmi těsný souboj mezi stranou Směr bývalého premiéra Roberta Fica a stranou Progresivní Slovensko europoslance Michala Šimečky. I kdyby Robert Fico vyhrál, hrozí mu ale potíže při hledání koaličních partnerů. Více jsme o této situaci psali v tomto článku. 

Dopoledne odvolili předsedové největších politických stran. Šéf Směru Robert Fico šel k volebním urnám se svou matkou, volil už také jeho největší politický rival a předseda strany Progresivní Slovensko europoslanec Michal Šimečka, předseda strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík či lídr strany OĽaNO Igor Matovič. 

Slováky v Česku odvezl k volbám speciální vlak. Podívejte se na reportáž (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.