Hodgkinův lymfom: Postihuje mladé, projevuje se ‚alkoholovou bolestí‘

Alkoholová bolest je jen jedním z příznaků Hodgkinova lymfomu. "Ve většině případů začíná v uzlinách. Nejčastěji je to na krku nebo v podčelistní oblasti, v nadklíčku, ale také třeba v mezihrudí. Tam to zvětšení může být hodně markantní i nenápadné," popsal Kozák vznik zhoubného nádorového onemocnění.

"Pacient si dá i malého frťánka nebo skleničku vína a v tom místě postižení, v té uzlině třeba, ho to začne děsně bolet," popsal hematolog zmíněnou alkoholovou bolest. Dále se lymfom projevuje třeba výrazným nočním pocením nebo ztrátou hmotnosti.

[chooze:article;value:554240]

Podle sdružení Hodgkinův lymfom jde o množení zmutovaných bílých krvinek. "V případě, že geneticky mutované buňky kontrolnímu mechanismu těla uniknou, živelně se množí a vytlačí zdravé buňky tkáně. U Hodgkinova lymfomu se tyto buňky množí nejprve v lymfatických uzlinách, které se zvětšují," popsala.

Nejčastěji nemoc postihuje mladé dospělé. Podle Kozáka jich je větší polovina. Pozitivní ale podle něj je, že 90 procent z nich se podaří vyléčit. Léčí se ale výhradně chemoterapií. "Počítáme vždy, že lymfomy jsou v mikroskopických počtech rozesety a že vyžadují systémovou léčbu," popsal, proč není možné nemoc jednoduše vyléčit chirurgicky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.