Hodně Čechů zbytečně přeplácí za energie. Ministr radí, jak to změnit

Lidé mohou platit za energie více, než je nutné, často o tom ani nevědí. "Podařilo se nám domluvit, aby zákazníci, kteří mají ceny za dodávky energií zafixované nad vládními stropy, mohli přejít na výhodnější produkt odpovídající současné situaci na trhu," uvádí na síti X ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (STAN).

"Podle posledních dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ) si tak v příštím roce zbytečně mohou připlatit až stovky tisíc domácností. Chceme je tedy na tuto možnost ušetřit upozornit," dodává Síkela.

[chooze:article;value:527799]

​A zájemce o levnější energie jeho úřad odkazuje na telefonní číslo infolinky 1212 či webové stránky energiezamene.cz. Většina dodavatelů však svým zákazníkům nabízí možnost se tomuto navýšení cen energií vyhnout již nyní.

To znamená, že jim umožní zafixovaný tarif s nadstropovými cenami vyměnit za jiný produkt, který odpovídá současné situaci na energetickém trhu. Může nastat i situace, že se nejedná o zafixovanou smlouvu s cenou nad vládním stropem. Výpovědní lhůta činí zpravidla tři měsíce, proto je potřeba toto řešit v předstihu.

U části odborné veřejnosti popisované aktivity ministerstva narážejí na kritiku. "Česká vláda, tedy ministerstvo průmyslu, sice deklaruje, že se domluvilo s obchodníky, aby nabídli nové, tedy cenově aktualizované tarify domácnostem. Tato dohoda fakticky neznamená vůbec nic, jelikož není závazná a nijak obchodníky nezavazuje jednat podle zadání ministerstva," vysvětluje ekonom Lukáš Řezníček.

Někteří ekonomové ale snahy ministra Síkely vítají. "Z mého pohledu je varianta radit a edukovat lepší a přitom dlouhodobě udržitelnější než přímo kompenzovat náklady energie domácnostem a firmám," říká analytik Jiří Cihlář z Next Finance.

[chooze:article;value:527852]

Veřejnost tento týden pobouřilo, že ERÚ navrhl na příští rok navýšení regulované složky elektřiny o 71 procent. Na to v úterý reagoval premiér Petr Fiala (ODS), který tvrdil, že zdražení bude jen minimální, protože silová elektřina naopak zlevňuje.

Jenže od příštího roku přestávají platit cenové stropy a vrací se poplatky na obnovitelné zdroje. "A zvyšuje se i regulační část, za kterou je zodpovědný provozovatel přenosové soustavy ČEPS," upozorňuje Řezníček. Odborníci také připomínají, že na ceny silové elektřiny nemá předseda vlády žádný vliv a nejde zaručit, že budou nadále klesat.

Fiala slibuje, že elektřina zdraží jen málo. Za všechno prý může Babiš (31/10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.