Hory jsou bez sněhu jako před 16 lety. Podmínky pro lyžování se jen tak nezlepší

Na horách je sněhu v těchto dnech velmi málo. Navíc se do konce tohoto týdne budou srážky sněhové nebo smíšené přechodně vyskytovat pouze na vrcholcích Krkonoš, Jeseníků a Beskyd, jinak bude pršet. I přes výrazné ochlazení v horských oblastech, kde teploty ještě v pondělí v závětří Jeseníků a Beskyd kulminovaly i přes 15 °C a padaly teplotní rekordy, zůstanou teploty v 1 000 metrech nad mořem stále nad bodem mrazu. Nejtepleji v pondělí hlásily Zlaté Hory, kde naměřili 18,5 °C.

Také v letech 2014 a 2016 bylo v první polovině ledna na horách málo přírodního sněhu. Sněhová pokrývka se pohybovala nejčastěji do deseti centimetrů. Skoro bez sněhu začal leden naposledy v roce 2007.

Na horách bude větrno a sychravo

Už během středečního odpoledne bude na horách v Čechách zesilovat vítr. Jeho rychlost se bude v nárazech pohybovat až kolem 90 kilometrů za hodinu a slábnout bude ve čtvrtek odpoledne. Pocitová teplota tak bude výrazně snižována.

Kdy na horách napadne sníh?

Občasné sněžení nebo sněhové přeháňky se do hor vrátí až v příštím týdnu. Teplota ve výšce 1,5 kilometru na mořem většinou už klesne pod nulu, ale podmínky pro lyžování se budou zlepšovat pouze pozvolna, srážkové úhrny nebudou příliš vysoké. Ani ve druhé lednové dekádě tak zřejmě stále nebudou podmínky pro lyžování dobré.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.