Hoteliérům vadí povinná registrace do systému. Nic to neusnadní, varují

V Česku provozovatelé hotelů, penzionů nebo třeba chat nabízejí přibližně 220 tisíc pokojů, ve kterých je přes 560 tisíc lůžek. Od července příštího roku pro ně začnou platit nová pravidla. Budou se muset registrovat v elektronickém systému e-Turista. 

"Pro všechny ubytovatele bude portál e-Turista znamenat snížení administrativní zátěže," uvedla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Karolína Nová. Některým hoteliérům ale připravovaný systém už teď dělá vrásky na čele. Třeba ve Ski Parku Gruň v Beskydech už před šesti lety vyměnili knihu hostů za vlastní elektronický systém.

"V podstatě ty poplatky odvádíme celou dobu, ten systém nám vlastně vůbec nic neusnadní," upozornil tamní ředitel Kemal Rušitovič. "Nám z pohledu provozovatelů ubytovacích služeb ovšem záleží hlavně na tom, jak ten konkrétní systém bude vypadat," řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

[chooze:article;value:566763]

Údaje by se v novém systému zapisovaly pouze jednou. Registr by je pak odesílal přímo třeba na Český statistický úřad. "Problém bude, abychom všichni věděli, jak máme postupovat ohledně GDPR tak, aby se na finančních úřadech a jiných institucích nikdo nedozvěděl, že tady třeba nějaký Josef Novák byl," sdělil Rušitovič.

A výhrady k systému e-Turista má dokonce i Úřad na ochranu osobních údajů. "Pan předseda napíše do Poslanecké sněmovny nebo Senátu, kde sdělí výhrady úřadu," avizoval ředitel legislativní a právní sekce úřadu Josef Štípský.

"Připomínky, návrhy a doporučení Úřadu pro ochranu osobních údajů byly ale samozřejmě zohledněny při projednávání materiálu," tvrdí Nová.

[chooze:article;value:566521]

Do aplikace se díky jejímu jednoduchému používání podle ministerstva zaregistrují i ti majitelé nemovitostí, kteří ubytování nabízejí přes on-line platformy a úřady o nich zatím vůbec nevědí.

"Už přes deset let v Ostravě pronajímám turistům dva byty, nejsem nikde registrovaný," prohlásil majitel jedné z nemovitostí. Nově mu bude hrozit až desetimilionová pokuta. Díky novele zákona by obce mohly vybrat více peněz na poplatcích. Třeba v Karviné hoteliéři posílají do městské pokladny 35 korun za každého hosta za noc.  

"Vítáme možnost, že budeme vědět o tom, že jsou tady nějací ubytovatelé," vzkázal mluvčí karvinského magistrátu Lukáš Hudeček. Náklady na zprovoznění systému e-Turista ministerstvo vyčíslilo na více než 90 milionů korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.