Velké setkání v Kramářově vile. Fiala pozval na večeři bývalé premiéry

V poledne se v Lánech sešel premiér Fiala s prezidentem Milošem Zemanem, tradičního novoročního oběda se účastnily i jejich manželky. "Nebavili jsme se jen o politických tématech, ale i o obecnějších věcech – historii, literatuře a podobně," prozradil Fiala. 

"Z politických témat bych zmínil jednu věc – pan prezident se chce setkat s kandidátem na ministra životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL). Tak jak to dělal dosud u všech kandidátů na členy vlády," dodal premiér.

[chooze:article;value:481308]

​Večer se pak do Kramářovy vily sjeli dosavadní šéfové českých vlád, které Fiala pozval na slavnostní večeři při příležitosti oslav 30. výročí vzniku samostatné České republiky. Od svého vzniku do současnosti měla Česká republika 16 vládních kabinetů a 13 premiérů. Václav Klaus, Mirek Topolánek a Andrej Babiš byli předsedové vlády hned dvakrát.

"I když byli mnozí politickými soupeři, pokládám za dobré, abychom v takových chvílích byli všichni pohromadě," vysvětlil Fiala.

https://twitter.com/strakovka/status/1609990005761650689?s=20&t=FLQmmHkJ137BrjFMmdQxqg

Z účasti na večeři se omluvili pouze první úřednický ministerský předseda z roku 1998 Josef Tošovský a expremiér z let 2014 až 2017 Bohuslav Sobotka. Stanislav Gross, který byl šéfem vlády od léta 2004 do jara 2005, před osmi lety zemřel. 

[chooze:article;value:482136]

U stolu mohlo být místy pořádně dusno – někteří bývalí předsedové vlád totiž mezi sebou neměli vždy vřelý vztah. Například expremiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš často kritizuje právě Fialovu vládu. A nejlepší vztahy mezi sebou nemají ani bývalí premiéři sociální demokracie – Zeman, Špidla a Paroubek.

Z Kramářovy vily se po zhruba hodinovém setkání všichni přesunuli do pražského Rudolfina, kde se zúčastnili ještě slavnostního koncertu při příležitosti výročí vzniku samostatné České republiky.

Podívejte se, kdo kromě bývalých premiérů na slavnostní koncert dorazí:

Podívejte se na novoroční projev premiéra Petra Fialy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.