Hra velmocí pokračuje. Do konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou vstoupilo Japonsko

Cesta Fumia Kišidy na Ukrajinu byla předem neohlášená, i japonská média tak o návštěvě píší jako o "nečekané". Premiér zamířil do Kyjeva, kde se v úterý setká s prezidentem Volodymyrem Zelenským, a stane se tak posledním představitelem zemí G7, který navštívil válkou zmítanou zemi.

Na rozdíl od Číny, která sice vyjadřuje sympatie Rusku, ale oficiálně se na jeho stranu ve válce nepostavila, Japonsko se svým postojem netají. Smyslem návštěvy Kyjeva je podle japonského ministerstva zahraničí vyjádřit solidaritu a neochvějnou podporu Ukrajiny.

[chooze:article;value:495810]

​"Premiér Kišida vzdá hold prezidentu Zelenskému za odvahu a vytrvalost ukrajinského lidu. Rovněž důrazně odmítne ruskou agresi a jednostrannou snahu o změnu statu quo násilnou cestou," uvedlo v úterý ministerstvo na svých webových stránkách.

Den před dosud utajovanou návštěvou Ukrajiny se Kišida v Indii setkal se svým protějškem Naréndrou Módím. Jak zdůrazňují Kyodo News, je vzácné, aby japonský vůdce podnikl neohlášenou cestu do cizí země. Událost se odehrává také den poté, kdy čínský prezident Si Ťin-pching zahájil třídenní státní návštěvu Ruska.

[chooze:article;value:495019]

​V pondělí Si jednal s Vladimirem Putinem, který čínského vůdce označil za svého "drahého přítele". Západní země tuto návštěvu odsuzují. Jak připomíná agentura Reuters, je to jen několik dní, co Mezinárodní trestní soud v Haagu obvinil Putina z válečných zločinů. Prezidenti Číny a Ruska spolu budou jednat i v úterý.

Kišida v Kyjevě pobyde jeden den, ve středu pak navštíví Polsko, které je podle Japonska frontovou linií vojenské a humanitární pomoci Ukrajině. "Na schůzce vrcholní představitelé obou zemí potvrdí svůj závazek posílit bilaterální spolupráci i spolupráci na mezinárodních fórech," uvedlo japonské ministerstvo zahraničí. Ve čtvrtek se pak Kišida vrátí zpět do Japonska.

[chooze:gallery;value:30875]

Číně válka nevyhovuje, vyjádřil se k cestě Si Ťin-Pchinga do Moskvy odborník na Rusko z Institutu mezinárodních studií Karel Svoboda:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.