Hrad dostal pokutu. Za skartované dokumenty musí zaplatit 60 tisíc korun

Zaměstnankyně Hradu měly skartovat citlivé spisy o rok dříve, než povoluje zákon. O pokutě za toto jednání, původně devadesát tisíc korun, rozhodl Národní archiv už v září. Pražský hrad se ale proti rozhodnutí odvolal.

Podle nového rozhodnutí ministerstva vnitra má Hrad zaplatit 60 tisíc. Další pokutu, tentokrát čtyři tisíce korun, dostala kancelář od Národního bezpečnostního úřadu.

 "Ve srovnání s tím, co i já ve své praxi zastupuji, je to pokuta naprosto minimální. Skoro bych řekl výchovná. A nevystihuje míru společenské nebezpečnosti," myslí si advokát Jiří Černý.

[chooze:article;value:479095]

"Na chybějící dokumenty Kanceláře prezidenta republiky přišla policie minulý rok, když chtěla zjistit, zda je neměl v rukách někdo nepovolaný. Jedním z nich měla být tajná zpráva o pozadí výbuchů ve Vrběticích," připomněl pak historii kauzy mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Prezidentská kancelář souhlasí s tím, že se protiprávního jednání dopustila a pokutu považuje za přiměřenou.

[chooze:article;value:478960]

U dvou utajovaných spisů, o nichž se hovoří, bylo konstatováno, že nedošlo k ohrožení ochrany utajovaných informací. Plný obsah spisu je zachován u původce, u nás jsou zachovány všechny informace o tom, kdo s nimi manipuloval," hájí Hrad ředitel administrativní sekce Kanceláře prezidenta republiky Jan Novák.

 Prezident Zeman zvažuje, že jmenuje šéfa Ústavního soudu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.